Общински съвет-Мездра одобри проекта за oбщ устройствен план на oбщината.

...
Общински съвет-Мездра одобри проекта за oбщ устройствен план на oбщината.
Коментари Харесай

Одобриха проекта за oбщ устройствен план на oбщина Мездра

Общински съвет-Мездра утвърди плана за oбщ организационен проект на oбщината. Това стана по време на изключително съвещание, извършено на 14.12.2017г.
В показания от кмета на oбщината отчет бе отразено, че с влизането в действие на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, се слагат нови основни условия към устройството на обособените типове територии и доста се лимитират капиталовите планове на физически и юридически лица при липса на настоящ oбщ организационен проект на общината /ОУПО/.
Инж. Събков означи, че предварителният план за ОУПО е координиран със заинтригуваните централни и териториални администрации, профилираните контролни органи и експлоатационните сдружения. Проведени са съвещания с над 20 публични организации и институции, измежду които: „ Водоснабдяване и Канализация” ООД – Враца, Регионална ревизия по околната среда и водите – Враца,Регионална здравна инспекция- Враца,Областна работа “Земеделие “-Враца, „ БТК “ ЕАД, Регионален исторически музей – Враца „ Овергаз Запад “ АД, Регионална дирекция по горите - Берковица, Областно пътно ръководство – Враца, „ Напоителни системи “ ЕАД, Директива за птиците „ Национална компания железопътна инфраструктура “, „ Булгартрансгаз “ ЕАД, Електроенергиен Системен Оператор ЕАД, Държавно горско стопанство, Басейнова дирекция за ръководство на водите – Дунавски Район, Агенция „ Пътна инфраструктура “, Национален археологически институт с музей и Национален институт за недвижимо културно завещание.
Отразени са постъпилите рекомендации и оферти на Експертния съвет по устройство на територията към oбщината. В окончателния план са взети под внимание и рекомендации от кметове на обитаемоте места на територията на oбщина Мездра. Окончателният план на oбщият организационен проект /ОУП/ е координиран и от шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Враца.
Общ устройствен план се създава за територията на Община Мездра с обсег землищата на всички 27 села и град Мездра. Той основава условия за оптимална пространствена и функционална конструкция за развиване, създаване и сложно устройство на общинската територия в хармонично единение на урбанизираните територии със съществуващите естествени и антропогенни детайли и характерни социално-икономически условия, стабилно възпроизводство на обществото и пространствено “вписване” в групата прилежащи общини в рамките на област Враца.
Общ устройствен план на Община Мездра обрисува насоките за устройственото обмисляне при отчитане на комплексните социално-икономически, инфраструктурни предвиждания и на политиките за запазване на околната среда в перспективен интервал до 2025 - 2030 година и предлага функционално зониране на територията.
Планът дефинира допустимите и неразрешените действия в избраните функционални зони; регламентира условия за потребление, запазване и застрояване на другите типове територии (функционални зони), посредством съответни устройствени режими;определя мястото на Община Мездра и на общинския център в териториално-пространствените структури от друг йерархичен ред. Общ устройствен план също по този начин предлага подобаващи насоки за развиването на системите на транспортната и техническата инфраструктура и връзките им със съответните в прилежащите общини и с инфраструктурните мрежи, уреди и обекти с национално значение; развиване на системите за отдих и туризъм, свързани с естествените и антропогенните характерности на общината и паметниците на културно-историческото завещание. Чрез проектът се обособяват територии обществена държавна и обществена общинска собственост; дефинират се териториите с разпространяване на предвидими естествени бедствия и ограничения за устройствена отбрана, границите на териториите за естествена отбрана и културно-историческа отбрана, методите на тяхното прилагане и границитете на нарушените територии и териториите за възобновяване.
Общ устройствен план ще сътвори удобни условия за капиталово планиране и строителство в Общината. Предназначен е да служи като управнически инструмент на локалната власт в областта на устройствената политика.
Планът образува пет предпочитани посоки за функционално-пространствено развиване на Община Мездра, а точно земеделие, урбанизирани територии, туризъм, транспортна и техническа инфраструктура, екология и културно – историческо завещание
По време на сесията кметът изрече признателност към екипа, изготвил плана и чиновниците от Общинска аднинистрация, които са съдействали за окончателното му оформяне. Инж. Събков благодари и на нашите съграждани, които взеха отношение като дадоха сигнали и оферти.
„ Имам увещание от кметоете на дребните обитаеми места, че планът е координиран с хората и е търсено мнението им. Дано това е осъществено в цялостен размер, с цел да можем в идващите 15-20 години да се радваме на резистентен проект и той да бъде нашата визия и ориентир за развиването на Общината като цяло. Смятам, че Общ устройствен план въпреки да е рестриктивен по своята същина, дава благоприятни условия за развиване на нашата Община и предлагам на Общински съвет да даде позитивно мнение по него и да го утвърди”, сподели кметът.
След извършено гласоподаване с 15 гласа „ За”, нито един –„ Против” и 2-ма- „ Въздържал се” Общински съвет-Мездра утвърди плана за Общ организационен проект на Общината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР