Общински съвет- Благоевград прие на последната си сесия новата структура

...
Общински съвет- Благоевград прие на последната си сесия новата структура
Коментари Харесай

Влезе в сила новата структура на община Благоевград! Съкращенията ще доведат до намаляване на разходите с 500 000 лв.

Общински съвет- Благоевград одобри на последната си сесия новата конструкция на общината, препоръчана от екипа на новия кмет Методи Байкушев. Броят на хората, работещи в общинска администрация се понижава от 207 на 188 и над 20 от чиновниците научиха вестта, че ще бъдат съкранени в навечерието на новата 2024 година.Направените промени ще доведат до икономии и ще спесят на бюджета към 500 000 лв., това твърди градоначалникът Байкушев. Ето по какъв начин кметът Байкушев разяснява новата общинска конструкция:

Приехмеважни промени в структурата на администрацията, които ще пестят по 500 хиляди лева на година на жителите на Благоевград.
По мое предложение на последната сесия за 2023 година Общински съвет одобри нова конструкция на администрацията, която към този момент е в действие.
За да понижим разноските и да се резервира, и усъвършенства предлаганото качество на услугите щатът в общинската администрация е скъсен от 207 на 188 души.
Съкращенията са главно в звената, които се дофинансират от локалния бюджет. Така доста ще се понижи разходът за администрация, който жителите на Благоевград заплащат от своя джоб.
По предварителни планове с понижаване на дофинасираната бройка на администрацията ще бъдат спестени 500 хиляди лв. годишно. С тази промяна Благоевград ще бъде и надалеч под междинното за страната равнище на дофинансирана с локални доходи администрация - към 13%.
В новата конструкция влизат 4-ма заместник-кметове с ресори: „ Строителство, европроекти и екология “, „ Финанси, правно-нормативна активност и ръководство на собствеността “, „ Образование, бизнес развиване, обществена политика и опазване на здравето “ и „ Култура, спорт и туризъм “.
Трима от моите заместници към този момент заемат своите длъжности, напълно скоро ще показва и заместник-кмета в сектор " Строителство, европроекти и екология ".
Ще бъде възобновена и дирекция – „ Правно-нормативно обслужване и публични поръчки “, само че без нарастване на щата там.
Разкрива се и нов отдел „ Екология “ с бройка от 6 души. Създаването на отдел " Екология " е безусловно наложително, тъй като най-голямото разходно перо на общината е точно ръководството на отпадъците, което включва – сметосъбиране и сметоизвозване, ръководство на инсталациите за сепариране, компостиране и анаеробно отнасяне на биоразградимите боклуци. Освен това звеното ще дава отговор и за възстановяване на чистотата и зеленината на градската среда и чистотата на атмосферния въздух. ", споделя М.Байкушев.

Съкращения и икономии, правомерно разходване на общинските пари и стриктини финансови доклади,това съгласно кметът е пътят за финансовата стабилизация на общината, която съгласно него е в абсолтен финансов колапс.

За първи път в Благоевград нямаше заря на нова година, разноските за тържеството на площада бяха сведени до най-малко, нямаше коледен прием за общинарите във типа, в който сме привикнали да виждаме и отразяваме. Кметът е безапелационен, че пари за непотребни разходи няма и стегна общинската торбичка до най-малко. Годината за общината стартира в недостиг, надяваме се с подхванатите ограничения да се реализира упования резултат за финансова непоклатимост на общинските финанси.

В.Петров

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР