Общински съвет – Ямбол определи носителите на Наградата на Ямбол

...
Общински съвет – Ямбол определи носителите на Наградата на Ямбол
Коментари Харесай

ПТГ „Иван Райнов“ получава Наградата на Ямбол за 2022 година, четирима са удостоените със званието „Почетен гражданин на Ямбол“

Общински съвет – Ямбол дефинира носителите на Наградата на Ямбол и на званието „ Почетен жител на Ямбол “ за 2022 година по Правилника за премиите и оценките на Община Ямбол.

На 41-то съвещание общинските съветници гласоподаваха Наградата на Ямбол да бъде връчена на Професионална техническа гимназия „ Иван Райнов “ във връзка 75 години от основаването на образователното заведение.

Кандидатурата на професионалната гимназия беше утвърдена на съвещание на Комисията за отсъждане званието „ Почетен жител на Ямбол “ и отсъждане Наградата на Ямбол за 2022 година в чест на Деня на град Ямбол – 13 юни.

Професионална техническа гимназия „ Иван Райнов “ е основана през 1947 година и през тази година отбелязва своята 75-та годишнина. То е най-старото професионално учебно заведение в Ямбол, съществуващо и до момента. През годините е дало професионално обучение на повече от 7000 възпитаници, готови от стотици квалифицирани преподаватели.

Училището са приключили редица изявени персони, осъществили се във всички сфери на публичния живот. Сред тях са проф. Коста Младенов – проектант и учител в България, Съединени американски щати и Япония., проф. Стефан Пенев – учител в ТУ – София, проф. Кольо Минков – Българска академия на науките, артистите Георги Мамалев и Атанас Бончев, поетите Добромир Тонев, Тенко Тенев, Пейо Карапеев, хореографът Георги Аристидиев и доста други.

Гимназията носи името на Иван Райнов – най-големият донор, прочут в историята на Ямбол. Благодарение на дарените от него средства е издигната постройката, където учебното заведение се обитава и до момента – дело, съизмеримо с дарителския жест на братята Евлоги и Христо Георгиеви, финансирала построяването на Софийския университет.

На сесията общинските съветници гласоподаваха почетните жители на Ямбол тази година да бъдат четирима: Невена Димитрова, доктор Венцеслав Пастърмаджиев, Здравко Янчев и Исмаил Ибраимов. Кандидатурите също бяха авансово утвърдени от комисията.

През февруари доктор Венцеслав Пастърмаджиев навърши 90 години. Той е роден през 1932 година и след завършването на гимназия учи в Медицинска академия. От 1956 година е завеждащ селска здравна работа в село Войника. Следват години работа в болничното заведение в Ямбол, през 1972 година е завеждащ областен гастроентеролог, а от 1975 година – областен терапевт. По негова самодейност и под директното му управление е основан диагностичен център към отделението, единствен в страната на равнище окръжна болница.

Баскетболният треньор Здравко Янчев е роден на 9 март 1952 година. Завършва висшето си обучение във ВИФ „ Г. Димитров “ през 1979 година със компетентност „ треньор по баскетбол “. Веднага по-късно постъпва на работа в БК „ Тунджа “ – Ямбол като треньор. В интервала 1979-93 година тренира и възпитава девойки. През 1993 година минава в мъжкия профил, откакто основава Баскетболен клуб „ Тигър “ – Ямбол. През 1999 година кадетската групировка на клуба става първенец на България. Тогава Здравко Янчев е приет за най-хубав треньор в България при подрастващите. През 2001 година той печели и шампионата на страната с юношеския отбор на БК „ Тигър “ – Ямбол.

През 2019 година воденият от него тим на БК „ Тунджа “ – Ямбол, момчетата до 12 години, стана първенец на страната. Това е трета купа при подрастващите за Здравко Янчев. Негови ученици са през годините са били над 250 деца – девойки и момчета. Има над 30 национални състезатели при подрастващите и двама достигнали до мъжкия народен тим на България.

Учителят по химия Исмаил Ибраимов е роден на 25 август 1941 година в Ямбол. Висшето си обучение приключва през 1966 година в СУ „ Климент Охридски “ – София, компетентност „ Химия “. От довеждане докрай на висшето си обучение до 1989 година Исмаил Ибраимов работи като преподавател по химия в Първа гимназия „ Васил Карагьозов “ и до 2004 година в ЕГ „ Васил Карагьозов “ – Ямбол. В продължение на 38 години посвещава напъните, професионализма и гения си в образованието на стотици ямболски гимназисти по химия. Негови възпитаници са първите спечелили и лауреати на националните олимпиади и надпревари по химия, мнозина от тях приключват медицина и фармация, специалности в региона на химията и технологиите и са водещи и уважавани експерти в Ямбол, в България и в чужбина.

През 1995 година е почетен с премията „ Ради Колесов – златен “ за неговите изключителни резултати и достижения в региона на образованието в Ямбол.

Исмаил Ибраимов навърши достолепните 80 години и стотици негови възпитаници, сътрудници, другари и съграждани го поздравиха и засвидетелстваха уважението си към него.

Невена Димитрова е ръководител на Окръжния съвет на културата в интервала от 1980 година до 1990 година. Ямболци помнят по какъв начин тя смело трансформира ролята на институцията, реализирайки широкообхватна стратегия за включване на Ямбол и региона в културния живот на България.

Една от първите най-мащабни прояви са Дни на културата в Ямбол, провеждани годишно през месец април. Програмата им включва изяви на най-хубавите за съответната година актьори, художници, писатели и музиканти от народен мащаб.

Невена Димитрова взе участие в учредяването на Голямата премия на Ямбол, чиято концепция е да бъдат оценени и приобщени към родния си град ярки български създатели с принос в националната просвета: професор Николай Люцканов, Велко Кънев, професор Чавдар Добрев, професор Иван Попиванов, професор Иван Газдов, професор Иван Сарандев, професор Иван Димов, Иван Колев и редица други.

По нейна самодейност в селата Чарган и Веселиново са проведени празници на кукерските игри, които скоро прерастват в празници с национално присъединяване. С напъните на двете общини – Ямбол и „ Тунджа “, се поставят основите на националния фестивал „ Кукерландия “, след това прераснал в интернационален маскараден фестивал, провеждан всяка година и до в този момент.

Невена Димитрова е притежател на медал „ Кирил и Методий “ – първа степен, както и на Голямата премия за просвета, обучение и просвета „ Джон Атанасов “ на Община „ Тунджа “. През 2020 година е удостоена от Министерство на културата на Република България с Почетен знак „ Златен век “ – „ Печат на Цар Симеон Велики “, сребърен и грамота.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР