Общински съвет – Русе прие отчета за 2021 г., както

...
Общински съвет – Русе прие отчета за 2021 г., както
Коментари Харесай

30 събития включва кампанията „Русе – град на свободния дух“ през 2022 г.

Общински съвет – Русе одобри доклада за 2021 година, както и насоките за работа, програмата и бюджета на Фондация „ Русе – град на свободния дух “ за 2022 година

Нови благоприятни условия за творчество, занимателни моменти, асимилиране на нови познания и спорт оферират на русенци и гостите на града 30 събития, включени в програмата на организацията за тази година. Сред тях е трансформиралия се в традиция Парад на ретро коли, който на 18 юни се чака още веднъж да събере колекционери и фенове на типичен остарели возила от България и Румъния.

За първи път Фондация „ Русе – град на свободния дух “ ще се включи и в Уикенд туризъм с самодейността RUSE LIGHT & RHYTHM FEST. Проектът планува огромно събитие, което ще съчетава палитра от музика и светлина. Планирани са поредност от концерти на известни реализатори като Криско, Тита и Павел и Венци Венц, както и разнообразни интензивности свързани със светлина, които ще обезпечат на публиката незабравимо прекарване.

Фондацията ще подаде ръка на уредниците на Тунинг фестивал „ Маска “, иницииран от Сдружение „ Маска “, като обезпечи безвъзмезден достъп на гостите на събитието до Автокино. Програмата на събитието планува още ревю на десетки коли от страната и чужбина, офроуд с джипове, мотоциклети, АTV и дрифт с трудности. Вниманието на деца и възрастни ще привлекат бийч бар, многообразие от уъркошопи, концерти на рок и поп реализатори и доста танци.

Фондацията възнамерява да продължи стартиралата през 2020 година самодейност Празник на квартала, като се планува събитията да се проведат в кварталите „ Дружба “ и „ Здравец – Изток “.

За феновете на твърдата музика е очакван обичайният Грийн рок фест, които ще се организира в друг формат.

За трета поредна година ще бъде извърнат взор към архитектурното благосъстояние на Русе, посредством изложбата „ Миналото през днешния ден “.

Възможност за локална самодейност ще дадат фотоконкурсът „ Обичаме Русе “ и самодейността „ Екопътека – Аз и ти с грижа за природата “ с акцент върху възобновяване на екопътеки и поощряване на дейния метод на живот измежду природата. В програмата са планувани и начинания в региона на всеобщия спорт.

Подкрепата на Фондацията ще получат и състезанието за литературно творчество и публицистика за възпитаници „ Стоян Михайловски “, както и състезанието за пай роман „ Мостове “.

До края на 2022 година деца и младежи ще имат опция да натрупат потребни познания, посредством провеждането на образования по новаторски способи, а ползата на туристите към Русе ще бъде предизвикан посредством нови форми за показване. Това ще стане с реализирането на единадесет плана, утвърдени по стратегия „ Знание и напредък “, реализирана от Фондация „ Русе – град на свободния дух “, с поддръжката на „ Еконт Експрес “ ООД.

По самодейност на Сдружение с нестопанска цел „ Ротари клуб „ Русе “ в най-големия дунавски град ще проработи център за повишение на функционалната просветеност при децата от 5 до 8 клас. В рамките на плана потвърдени специалисти ще разработят и приложат методика за образование на 150 деца с проблеми в своята функционална просветеност.

Агенцията за развиване на човешките запаси предлага решение на казуса за неналичието на опция младежите да получават съществени знания в областта на изобретателните промишлености и да продължат сполучливо своето професионално обучение. Чрез плана „ Креативност “ специалистите ще дадат късмет на учениците гратис да се срещнат с основите на създаването на игри, цифровото изобразяване и анимиране.

По самодейност на Сдружение „ В света на нововъведенията “ в Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ Русе ще отвори порти академия за дребни възпитаници по електрониката, програмиране и 3D моделиране. В нея децата ще се срещнат с механични и електронни съставни елементи на роботи и машини и ще навлязат от света на технологиите.

Минимум 750 русенски деца ще имат опция да влязат в ролята на инженери и по новаторски метод ще схванат по какъв начин работят електричеството и електрониката в „ Дворецът на децата на Еконт “. Проектът „ Науката е върхът “ на Сдружение „ Европейски начинания без граници “ ще им предложи същинско STEM преживяване.

През лятната почивка на 2022 година децата от 6 до 11 години ще имат опция да посещават Дигитално учебно заведение по природа в Регионална библиотека „ Любен Каравелов “. Предвижда се в продължение на два месеца да бъдат образувани тематични клубове: „ Аз обичам биология “, „ Млад химик “ и „ Тайните на физиката “. Чрез 3 D микроскопи, виртуални очила, цифрови карти и специфични тениски младите откриватели ще научат повече за микроорганизмите, растенията, животните, динозаврите и ще се разходят по морското дъно. Ще имат опция да вършат опити, сблъсквайки се за първи път с химическа лаборатория и произвеждайки сапун. Ще научат повече за благосъстоянието на кристалите, електричеството, климатът и времето, вулканите и космоса.

Чрез градинарство и пчеларство деца сред 7 и 14 години ще имат опция да учат освен естествени науки, само че и житейски уроци, и полезности като добрина, самообладание и отговорност. Идеята е на Сдружение „ Европейски начинания без граници “ и носи името „ Детска бригада “. Проектът планува 20 на практика събития, комбинирани по пчеларство и градинарство, които ще се проведат на хижа „ Минзухар “.

Специално място в плановете по стратегия „ Знание и напредък “ през 2022 година има историята. По самодейност на Основно учебно заведение „ Олимпи Панов “ в центъра на Русе от възпитаници и членове на клуб „ Традиция “ ще бъдат пресъздадени моменти от процеса против ръководителите на русенския протест от 1887 година и разстрела на наказаните на гибел. Възстановката ще бъде съпроводена от галерия на оръжия, атрибути и военно облекло на армията в края на 19 век. Проектът планува още ученическа кръгла маса на тематика „ Офицерския протест през погледа на актуалния възпитаник “.

Седмокласници от две русенски учебни заведения ще получат предизвикателство да съберат информация за известни и не толкоз известни културно-исторически обстоятелства и събития от последните 200 години от историята на Русе. Информацията ще послужи за разработване на просветителни карти, които ще се презентират и ще се раздадат безплатно на възпитаници от русенските учебни заведения. Идеята ще се осъществя по план „ Знанието – мост от предишното към бъдещето “ на Сдружение с нестопанска цел „ Развитие на обществения капитал “.

По концепция на Регионален исторически музей – Русе ще бъде основан „ Албумът Искович “, който ще включва цифровизирани образни документи, разказващи историята на фамозния русенски предприемач Алберт Искович.

С плана „ Открий Русе “, съдружие „ Градоред “ ще продължи напъните си в посока разпространение на наследството Русе. За задачата ще бъдат поканени шест инфлуенсъри, разпознаваеми в областта на пътуванията и приключенията, с които взаимно ще се опише историята на Русе от първо лице. В подборът им ще се заложи на активация на публика на възраст сред 18-40 годишна възраст, която е и най-активна в обществените мрежи.

В рамките на стратегия „ Знание и напредък “ ще бъде осъществена и взаимна самодейност на Фондация „ Русе – град на свободния дух “, „ Общински превоз „ ЕАД, „ Еконт Експрес “ ООД. Тя носи името „ Пътувай в историята “ и планува на всеки от новите електробуси и тролейбуси да бъдат сложени двустранни QR кодове. Всеки пътуващ ще има опция да сканира QR кода с таблет или мобилен телефон, след което ще се зарежда страница със информация и фотоси за известна персона, обвързвана с Русе.

Фонд „Лицата на Русе“ ще продължи да подкрепя активността на надарени русенци, изявяващи се в разнообразни сфери на науката, образованието, изкуството, културата, с убеждението, че точно те са посланиците на града ни пред света. Фондацията ще подкрепи присъединяване на ученичката от НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “ Стефания Горнячка във Фестивала Сан Ремо, Италия

Един от главните акценти в работата на Фондация „ Русе – град на свободния дух “ и през 2022 година ще бъде основаването на устойчива мрежа от партньорства и междусекторно съдействие. В тази връзка екипът на Фондацията ще бъде отворен за новаторски хрумвания.

Предвид опциите за нова епидемиологична конюнктура екипът на фондацията е в подготвеност да бъде еластичен и да промени датите и форматите на плануваните събития. Подобна беше обстановката и през 2021 година, само че макар компликациите, в началото плануваната работна стратегия на Фондацията беше изпълнена сполучливо.

През 2021 година, по отношение на реализирането на акцията „ Русе – град на свободния дух “, се организираха 150 събития. Създадени бяха 561 креативен продукта. Събитията станаха вероятни с помощта на 15 планови екипа, 3844 дейни участници, 110 доброволци и 78 партньорства. Близо 66 000 русенци и посетители на града съпреживяха страстта да са част от самодейностите като фенове или читатели.

Приходите на организацията през 2021 година са в размер на 263 474,68 лева, измежду които 99 867, 68 лева от 17 дарения в интерес на акцията „ Русе – град на свободния дух “. Общата стойност на усвоените средства от Фондовете „ Лицата на Русе “ и „ Местни начинания “ е 134 432,90 лева

Екипът на Фондация „ Русе – град на свободния дух “ благодари за поддръжката на всички, които дават своя принос за осъществяване на едноименната акция!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР