Общински, държавни и частни болници няма да могат да осигурят

...
Общински, държавни и частни болници няма да могат да осигурят
Коментари Харесай

Тревожно: Общински, държавни и частни болници с апел

Общински, държавни и частни лечебни заведения няма да могат да обезпечат началните заплати, заложени в Колективния трудов контракт (КТД), в случай че не се покачат цените на клиничните пътеки. Това мнение единомислещо показаха пред Българска телеграфна агенция представители на сдруженията на съответните лечебни заведения. В КТД в бранш „ Здравеопазване “ са указани началните съществени заплати. В взаимозависимост от лечебното заведение се планува шеф на клиника да получава не по-малко от 2200 - 2500 лева, шеф на поделение – не по-малко от 2100 – 2300 лева, доктор с две специалности – 2050 – 2200 лева, доктор с една компетентност - 2000 – 2100 лева, доктор без компетентност – 1900 – 2000 лева, основна здравна сестра – 1550 – 1650 лева, старша здравна сестра – 1500 – 1550 лева, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници, асистент фармацевти – 1450 - 1500 лева, санитари – 910 лева  В Закона за здравното обезпечаване е посочено, че националните рамкови контракти съдържат условия по отношение на главните трудови хонорари на медицинските експерти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ в осъществяване на контракти с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), които са не по-малко удобни от плануваните в КТД в бранш " Здравеопазване " ;
Преди дни от Надзорния съвет на НЗОК предложиха след подписването на новия Национален рамков контракт, да се даде шестмесечен гратисен интервал на лечебните заведения, с цел да могат да обезпечат тези суми за работещите.
През януари тази година Народното събрание одобри законови промени, съгласно които Министерството на здравеопазването (МЗ) ще може да финансира регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване за поддържане готовността им за оказване на здравна помощ при изключителни обстановки, повреди и произшествия, в това число главно за обезпечаване на трудови хонорари на личния състав и оперативни разноски за обезпечаване на ток, вода, парно. Първият финансов транш от Министерство на здравеопазването към тези лечебни заведения ще бъде през септември, споделиха за Българска телеграфна агенция от ведомството. Средствата ще бъдат за интервала септември - декември 2023 година

Агонията на общинските лечебни заведения

Този КТД не е подписан от всички страни, а тези, които го подписаха не са хора от нашия отрасъл, сподели доктор Неделчо Тотев, ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения в България. По думите му не е изработен разбор, с който да се покаже дали заложените начални заплати са постижими. Предвидените в КТД начални заплати би трябвало да ги осигурим с доходи, които сме имали преди една-две години, сподели още доктор Тотев и напомни, че режийните разходи за лечебните заведения и пазаруването на консумативи към този момент са с по-високи цени. По думите му, в случай че не се покачат цените на клиничните пътеки, няма от кое място да се обезпечат средства за плануваните в КТД заплати. Категорично срещу бяхме заплатите в КТД да се обвързват с Националния рамков контракт, по който лекарите работят, сподели още той.
В отговор на въпрос дали 2000 лева са ниска или висока начална заплата за доктор, доктор Тотев сподели, че е доста ниска. Медицинските фрагменти биха останали в България, в случай че лекарите получават 10-15 хил.лв. месечно, а медицинските сестри - осем хияди лв., уточни още доктор Тотев. Заради политиката, водена в последните 30 години в опазването на здравето, стана по този начин, че медицина няма, а има пазарене и приспособяване, добави той. Ние сме търговски компании, които целим да генерираме доходи на фона на нищожен източник на финансиране, добави доктор Тотев. По думите му има доста дебалансирани цени на клиничните пътеки. Има клинични пътеки със мощно раздути цени, по които се работи единствено в избрани лечебни заведения и тези лечебни заведения могат да подсигуряват доста, доста прилични доходи, сподели още той.
Пряко заплащане от пациента доста мъчно може да се случи в някои райони на страната, добави доктор Тотев и уточни, че немалка част от общинските лечебни заведения извършват и обществени функционалности. Агонията за общинските лечебни заведения продължава повече от 15 години. Многократно сме предложили решения за общинските лечебни заведения, само че към този момент не мога да предложа нищо рационално, тъй като в този момент каквото и да вършим, би трябвало да запушваме дупки. Когато се постанова да се запушват дупки, единственият вид за страната е да даде пари, само че към този момент са нужни доста пари, сподели още доктор Тотев.

Областните лечебни заведения

Нормално е да има шестмесечен гратисен интервал, евентуално с концепцията да „ влезем “ в новия Национален рамков контракт, в който клиничните пътеки да имат по-високи цени, сподели доктор Васислав Петров, ръководител на Националното съдружие на регионалните лечебни заведения. Без този период има огромна възможност немалка част от лечебните заведения да не могат да сключат контракт с Касата и огромна част от страната да остане без здравно обслужване, уточни доктор Петров. По думите му, в случай че в тези шест месеца не се покачат задоволително цените на клиничните пътеки, лечебните заведения няма да могат да доближат заплатите, заложени в КТД. Разбрахме, че в този бюджет няма задоволително пари, с цел да се покачат цените на клиничните пътеки, само че се надявам в бюджета за 2024 година да има задоволително пари. Няма логичност да се доближат заложените в КТД заплати, в случай че не се покачат стойностите на клиничните пътеки и е нон сенс да ни санкционират за това, че не можем да достигнем сумите от КТД, добави той. По думите му концепцията от предходната година клиничните пътеки да се покачат с 18 % не се е осъществила. Ако се бяха вдигнали с 18%, всички регионални и по-големите общински лечебни заведения щяха да имат задоволително средства, с цел да покачат началните заплати, само че внезапно се оказа, че нарастването на цените на клиничните пътеки е нула %, добави лекарят.

Университетските лечебни заведения

Ако средствата, които лечебните заведения получават, се усилят съразмерно на посочените в КТД суми, няма проблем, само че в случай че ги няма тези пари, каквото и да е написано, е куха норма. Това сподели проф. Красимир Иванов, ръководител на Асоциацията на университетските лечебни заведения. В комерсиалните сдружения, каквито са лечебните заведения, заплатата е големина, която е вследствие на приходите. Ако има повече пари, ще има по-високи заплати, само че в противоположен случай няма от кое място да дойдат тези заплати, без значение в кой документ какво е записано, добави той. Няма шеф, без значение каква е собствеността на лечебното заведение, който да не е окуражен хората му да получават високи хонорари. Колкото по-високи са възнагражденията, толкоз по-качествени експерти може да притегли и да задържи в болничното заведение, добави проф. Иванов. Когато няма доходи, когато болничното заведение има отговорности, когато са нараснали цените на всички консумативи и режийни разходи, а цените на клиничните пътеки не са променяни от дълго време, не може да се реализиран тези заплати. След като приходите на болничното заведение са по-малко от разноските, не може да се реализиран въпросните хонорари, добави проф. Иванов. По думите му КТД е подписан от синдикатите, само че нищо не зависи от тях и нито един от синдикатите не е защитавал по-високи цени на клиничните пътеки.

Частните лечебни заведения

Тревога и противоречие показаха преди дни от Националното съдружие на частните лечебни заведения в декларация до Надзорния съвет на НЗОК. Поводът е предложение за промени в Националния рамков контракт, съгласно което НЗОК няма да заплаща активността на лечебните заведения, които не са изпълнили условието минималните хонорари да подхождат на контрактуваните с Колективния трудов контракт за бранша. От сдружението показаха, че източниците на доходи за лечебните заведения са лимитирани до два - НЗОК и „ извънредно лимитираните със закон форми на доплащане от пациентите “. Спирането на заплащанията от НЗОК към лечебните заведения, които не са изпълнили условието, няма да увеличи възнагражденията на личния състав и евентуално „ в къси периоди, същият ще остане без работа поради банкрута на комерсиалното сдружение “, допълниха от сдружението. Според предварителна оценка, направена от сдружението, това ще засегне сред половината до две трети от всички лечебни заведения в страната, което ще лиши хората от достъп до болница.
Държавата не би трябвало да се меси на пазара на труда, а търсенето и предлагането на работната мощ би трябвало да е водещо при определянето на възнагражденията на обособения чиновник или служащ. Всеки опит за уравниловка под формата на минимални или оптимални хонорари или съотношения сред тях изкривява пазара на труда и значи незаслужено облагодетелстване на неприятно работещите за сметка на добре работещите чиновници.

Помощ от Министерството на здравеопазването

През януари тази година Народното събрание одобри законови промени, съгласно които Министерство на здравеопазването (МЗ) ще може да финансира регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване за поддържане готовността им за оказване на здравна помощ при изключителни обстановки, повреди и произшествия, в това число главно за обезпечаване на трудови хонорари на личния състав и оперативни разноски за обезпечаване на ток, вода, парно.
Субсидирането се прави по критерии и по ред, избрани с разпоредба на министъра на опазването на здравето, която е обнародвана в Държавен вестник на 2 май 2023 година, споделиха от Министерство на здравеопазването. Законодателят дефинира лечебните заведения, които попадат в обсега на новата активност, която ще се субсидира от бюджета на Министерство на здравеопазването - многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване със смесено държавно и общинско присъединяване, а когато на територията на съответната област няма такова лечебно заведение, се субсидират многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала.
В обсега на наредбата попадат 26 многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване със смесено държавно и общинско присъединяване и една болница със 100 на 100 държавно присъединяване в капитала.
Екипът на Министерство на здравеопазването е изготвил разбор на данните за нужните средства на годишна база. Тъй като в границите на бюджета на Министерство на здравеопазването за 2023 година не са налице благоприятни условия за обезпечаване на в допълнение нужните средства, е належащо да бъде обезпечено в допълнение финансиране с одобрение на спомагателни разноски по бюджета. След като Министерският съвет гласоподава спомагателните разноски, ще бъдат подписани контракти с лечебните заведения за интервала септември – декември 2023 година, допълниха от Министерство на здравеопазването.
За реализиране на резистентност за идващите години, здравното ведомство е изготвило разбор на нужните средства, които да бъдат отпускани по бюджета на Министерство на здравеопазването, с цел да се подсигурява финансовото обезпечаване на дейностите.
Очаква се в първите дни на септември Националният рамков контракт 2023-2025 година да бъде подписан./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР