Общински дълг стана причина над 300 жители и фирми от

...
Общински дълг стана причина над 300 жители и фирми от
Коментари Харесай

300 жители на Неделино със запорни съобщения от ЧСИ заради дълг на общината

Общински дълг стана причина над 300 поданици и компании от община Неделино да получат запорни известия от частен правосъден реализатор.

Причината са остарели обвързване на общината. Дългът е над 238 хиляди лв. към частна компания. Заради него хората ще би трябвало да внесат дължимите налози и такси по сметката на частен правосъден реализатор, а не в общинската хазна, оповестява.

„Хората са възмутени от дейностите на ЧСИ и метода, по който нападателно се пробва да им се вмени обвързване към дадена компания. И аз като кмет получих упълномощаване от Общинския съвет да подхваща всички правни и в действителност дейности по оборване на решението. Несъбирането на средства от локални налози и такси ще блокира активността на нашата община ”, изясни Боян Кехайов – кмет на община Неделино.

Стефан Иванов получил известието на името на компанията си преди четири дни. „ В началото се разтреперих, виках двама, трима да се поучавам с тях, да хващаме юристи и се оказа, че има над 400 такива писма на физически и на компании ”, споделя Стефан.

Илия е притежател на пункт за механически прегледи на коли. Получил две запорни писма – и като компания, и като физическо лице. „ Мен дори ме тормози, че тази госпожа има мои персонални данни като ЕГН. Моите клиенти чувам също се притесняват и са в суматоха, че някой разполага с техните персонални данни, което съгласно мен е неприемливо и не знам до какъв брой е законно“, уточни Илия.

Дълговете на Община Неделино по думите на кмета са насъбрани от предишото управление.

„Винаги запорите са налагани на Община Неделино. До в този момент подобен казус е нямало – трети лица за дават отговор за отговорното държание на друго лица. Явно ЧСИ-тата желаят да наложат тази процедура, която съгласно мен е порочна“, счита Боян Кехайов.

„Правил съм всевъзможни опити да си събера тези вземания. Моята цел е единствено една – да си събера вземанията от община Неделино. Аз съм единствено един от всичките кредитори на общината“, изясни Здравко Димитров, шеф на фирмата-взискател.

Според специалисти не са налице процесуални нарушавания. Адвокат Анастасия Караманолова-Пенева изясни, че компанията просто си е потърсила вземанията. „ Сслед като не е намерила различен подобаващ прийом, с който може да бъде задоволена, са пристъпили по този прийом, който е очакван и е обезпечен от Гражданско процесуалния кодекс“, сподели още юристът.

От локалната администрация ще оспорват запора и ще водят договаряния с кредитора за разсрочване на заплащанията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР