Общински администрации и държавни институции ще могат да кандидатстват за

...
Общински администрации и държавни институции ще могат да кандидатстват за
Коментари Харесай

Безвъзмездни 200-400 хил. евро за геотермално отопление ще получат обществени сгради

Общински администрации и държавни институции ще могат да аплайват за безплатно финансиране от 200 хиляди до 400 хиляди евро за отопление или изстудяване с геотермална сила, оповестиха от Министерството на енергетиката в четвъртък. Средствата за плановете оферти, чието набиране ще продължи до 10 септември 2021 година, са обезпечени от т.нар Норвежки фонд.

Програмата " Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност " от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година ще покрива напълно цената на плана в посочените финансови граници.

Реално голям брой общини разполагат с минерални извори, които могат да бъдат употребявани за отопление на техните здания. Столична община да вземем за пример от години изяснява по какъв начин ще употребява предоставените ѝ безплатно от страната минерални извори за отопление. Още през 2011 година, при приемането на 25-годишно право да употребява термите на града, тогавашният основен проектант на столицата Петък Диков показа на Министерския съвет, Народното събрание и някогашния партиен дом с горещата подземна вода. Това обаче още не се е случило.

През 2017 година пък някогашният екоминистър, че по оперативната стратегия " Околна среда " за предишния интервал 2014 – 2020 година ще се провиснал пари градовете да се топлят от минералните извори. Това също не се случи.

Предстои да се види какъв ще е в този момент ползата на общините и ведомствата към норвежкото безплатно финансиране.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР