Общинската избирателна комисия-София отстрани Георги Кузмов от ПП-ДБ-СС от поста

...
Общинската избирателна комисия-София отстрани Георги Кузмов от ПП-ДБ-СС от поста
Коментари Харесай

ОИК-София прекрати правомощията на кмета на „Оборище“

Общинската изборна комисия-София в профил Георги Кузмов от ПП-ДБ-СС от поста кмет на регион „ Оборище “.

Той е остранен след сигнал за присъединяване във компании. В решението на ОИК се показва, че Кузмов е съучастник в дружества  с лимитирана отговорност и от момента на полагане на клетва и встъпване в служба като областен кмет той е трябвало да съблюдава рестриктивните мерки по член 41, алинея 1 и алинея 3 ЗМСМА.

„ Касае се за несъответственост, която е нормативно регламентирана, като законодателят е отчел характера на функционалностите на кмета и е сложил ясни ограничавания, които всеки е длъжен да съблюдава. Именно по тази причина е и без правно значение дали фактически се е осъществявала или не комерсиална активност, защото ограничаването е обвързвано с недопускане на непозволено въздействие и спор на ползи. С встъпването в служба съответното лице следва да се преценява със възбраната, както е дефинирана, без право на преценка “, показват от изборната комисия. 

„ Тълкуването на нормата постанова извод за възбрана започване на комерсиална активност след встъпването в обществена служба, по този начин и за продължение осъществяване на към този момент почнала преди момента на встъпването в служба на такава активност “, прибавят от ОИК. 

„ Неизпълнението на това обвързване съставлява съображение за налагане на глоба, посредством предварителното преустановяване пълномощията на кмета, според наредбата на член 42, алинея 1, т.5, вр. с член 41, ал.3 ЗМСМА. В актуалното административно произвеждане, с цел да се отговори дали е налице такова нарушаване следва да се изследва дали лицето е имало присъединяване в сдружението и дали това е станало в интервала от полагане на клетвата – 13.11.2023 година до 13.12.2023 година, в който интервал следва лицето да е изпълнило и отговорностите си по член 41, алинея 3 ЗМСМА “, пишат още ОИК-София. 

„ Комисията открива, че Георги  Тодоров Кузмов е имал дружествени  дялове до 13.06.2024 година., респ. след едномесечния период по член 41, алинея 3 ЗМСМА, респ. присъединяване му като съдружник  в тези сдружения / " АДВЪРТАЙЗИНГ ФАКТОРИ ГРУП " ООД, с ЕИК 202910756 и " МЕДИАМИКС ГРУП " ООД, с ЕИК 175460501/  е траяло след полагане на клетвата и след приключване на едномесечния период по член 41, алинея 3 ЗМСМА. Доказателства за такова присъединяване са налице за интервала след 14.12.2023 година и действително с това деяние е нарушена императивната наредба на член 41, алинея 1 ЗМСМА. А при определяне такова нарушение, административният орган няма право на преценка, а в изискванията на обвързана подготвеност следва да приложи член 42, алинея 1, т. 5 ЗМСМА “.

Решението предстои на оборване по реда на член 459 ИК, в 7-дневен период от оповестяването му, посредством Общинска изборна комисия – Столична община до Административен съд – София – град.

Припомняме, че ОИК-София към този момент в профил кмета на регион „ Илинден “ Емил Бранчевски от ПП-ДБ-СС. Причината бе присъединяване във компания, записана през февруари 2024 година във Англия.

21 юни 2024, 19:35

ОИК приключи пълномощията на кмета на „ Илинден “ от ПП-ДБ-СС Емил Бранчевски

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР