Общинската библиотека при читалище Развитие – 1873“ в Пещера обяви,

...
Общинската библиотека при читалище Развитие – 1873“ в Пещера обяви,
Коментари Харесай

В Пещера организират конкурс на името на Спас Зафиров

Общинската библиотека при читалище „ Развитие – 1873 “ в Пещера разгласи, че приема поръчки за присъединяване в обичайния Национален книжовен конкурс на името на Спас Зафиров.

В състезанието могат да се включат всички искащи млади творци, а тематиката на конкурсното есе тази година е „ Истината е свята, свободата е блага! ”.

Допуска се присъединяване на възпитаници от 7 до 12 клас, като есетата би трябвало да бъдат авторски, в тях да проличава отношението на пишещия към тематиката. Творбите би трябвало също да  показват езиковата просвета на създателя.

Спечелилите състезанието ще получат парични награди, обезпечени от читалището. Заявки се одобряват до 23 април в това число. Наградите на отличените ще бъдат връчени в Деня на библиотекаря – 11 май.

Спас Зафиров е възрожденски преподавател, роден и израсъл в град Пещера. Известен възпитател, преводач и създател на педагогичен управления и читанки за преподаване на български и френски език в учебно заведение, както и на художествени творби, измежду които изключително се откроява първата любовна стихосбирка от Възраждането в българската литература „ Българска гъсла “ ( " Българска гусла " ), в съавторство с Цветан Желев.

Спас Зафиров е измежду спомоществователите за издаването на книгата на Юрий Венелин „ Критични търсения върху българската история “ през 1853 година в Земун. Инициатор на първото честване на празника на Светите братя Кирил и Методий на 11 май, 1856 година като Ден на българската книжовност и култура.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР