Общинска администрация - Банско стартира организирането на разделното събиране на

...
Общинска администрация - Банско стартира организирането на разделното събиране на
Коментари Харесай

Банско започва разделно събиране на зелени отпадъци

Общинска администрация - Банско започва организирането на разделното събиране на зелени боклуци от семействата на територията на град Банско по метода “От врата на врата”. За разделното събиране и извозването на зелените боклуци, ще бъде предоставена техника, която ще минава по домовете на хората, оповестиха от Общината.

Това ще улесни оптимално жителите, които би трябвало да подхващат дейности за изнасяне на събраните растителни боклуци – трева, листа, стайни и култивиран цветя, останки от подкастряне на шубраци, лози и дръвчета от градини и дворове, като ги слагат в чували и ги привеждат в комфортен тип за товарене, поставяйки ги на тротоарите до съдовете за битови боклуци. За облекчение графикът за извозването им ще съответствува с одобрения график от Община Банско за проведеното сметосъбиране на битовите боклуци всяка първа и трета седмица от настоящия месец в интервала от месец март до месец ноември и по-рядко през есенно-зиминия сезон. За задачата от време на време ще бъдат предоставяни зелени чували от общинска администрация - Банско и подписвани приемо-предавателни протоколи, в които ще се разказва адреса, на който ще се употребяват чувалите (домакинството) и ще се заявява, че ще се употребяват по предопределение.
Разделно събраните зелени боклуци ще се извозват на компостиращата апаратура ситуирана на Регионалното хранилище за неопасни боклуци, което ще предотврати депонирането на този тип боклук.Компостирането на растителните боклуци е в синхрон с признатите правила за ръководство на отпадъците, към което се стреми и Община Банско. В този случай отделените растителни останки се трансформират в изходна суровина за приемане на компост – средство за възстановяване качеството и плодородието на почвите, както и за рекултивация на нарушени терени, в земеделието, при озеленителни и възстановителни действия при строителни планове и други Този модел на събиране ще понижи количеството на битовите боклуци постъпващи за депониране и ще се удължи “живота” на депото. Намаляването на размера на отпадъците постъпващи за депониране, ще понижи също по този начин разноските на общината, което в дълготраен проект ще бъде в интерес на жителите.
Сред другите ограничения подхванати от страна на Община Банско е разделното събиране на зелените боклуци от поддържането на публичните паркове, градини и други обществени зелени пространства, с което се цели постигането на основните цели заложени в европейското и националното законодателство за ограничение на количеството депонирани боклуци.
Общинското управление и отдел „ Екология и чистота” към ОбА-Банско призоваваме всички жители на града да вземат присъединяване и да се възползват от предоставената им опция за вярно ръководство на другите потоци боклуци.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР