Общините в страната не успяват да усвоят огромна част от

...
Общините в страната не успяват да усвоят огромна част от
Коментари Харесай

МС отпусна 600 хил. лв. за строеж на детски градини в „Меден рудник“ и поморийско село

Общините в страната не съумяват да усвоят голяма част от средствата по специфичната държавна стратегия

Правителството е отпуснало нови траншове за градежи на детски градини в бургаския район . Това сочи информация с решение на Министерския съвет (МС) от предходната седмица. Близо 600 хиляди лв. се насочват към общините Бургас и Поморие.

374 126 лева са отпуснати по перо „ Изграждане на Детска градина „ Надежда ”, блок В, УПИ I, кв. 121, зона „ В ”, ж. р. „ Меден рудник ”, гр. Бургас “. Това е следващо финансиране за този обект.

218 685 лева обаче отиват за „ създаване на ОДЗ в УПИ II-32 по проекта на с. , община Поморие - първи стадий на строителството - създаване на I етаж “. Това, наподобява, е първи транш за тази градина.

Миналата седмица държавното управление утвърди изплащането на общо 5 197 761 лева за строителство на нови и реорганизация на съществуващи детски градини и учебни заведения за 15 общини в цялата страна и за едно държавно даскало във Варна.

Финансирането се реализира по Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020-2022 година Целта й е да се понижи дефицитът тук-там в детските ясли и градини и да се обезпечи здравословна среда за развъждане и образование на деца и възпитаници. Освен това посредством инвестицията ще се основат предпоставки за сполучливото въвеждане на наложителното предучилищно обучение на децата, навършили 4 години и за образуване на едносменен режим в учебните заведения, подсетиха от държавната пресслужба.

По време на разискването на съвещанието на Министерски съвет министър председателят Николай Денков прави любопитен коментар , сочи стенограмата.

„ Няма по какъв начин да пропусна да дам един от най-ярките образци за това, че постоянно се оказва, че казусът не е във финансовите средства . Това е стратегия, която е, доколкото си припомням, призната през 2019 година за три години - 2020 година, 2021 година и 2022 година. Общият бюджет на тази стратегия е за 210 милиона лв.. Удължихме я предходната година, тъй че да влезе и в 2023 година, досега от тези 210 милиона лв. са употребявани 75 милиона 109 хиляди 268 лв., т.е. малко над 1/3, останалите 2/3 не са употребявани не тъй като няма средства, а тъй като не е имало задоволителна подготвеност да бъдат осъществени плановете, които са заложени първоначално. Това е ослепителен образец за нещо, от което обществото има огромна потребност, средствата са обезпечени от страна на …, несъмнено на налозите и митниците, има ги, отпуснати са от Министерството на финансите, само че ние не съумяваме да ги използваме поради тази незадоволително добра организация от страна на институциите , които вземат участие. Нямам поради тук Министерството на образованието и науката, което си е свършило работата, имам поради общините, които в действителност би трябвало да движат тези планове “, споделя акад. Денков.

 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР