Общините у нас са притеснени от повишаването на цените на

...
Общините у нас са притеснени от повишаването на цените на
Коментари Харесай

Кметове са притеснени: Скокът на цените на тока ще натежи на местните бюджети

Общините у нас са обезпокоени от повишението на цените на електрическата енергия с над 4% и газа с 36 на 100. Според общинската администрация скокът на цените съществено ще натежи на локалните бюджети. Големите сметки понижават опциите за вложения.

Ако продължи нарастването на цените на силата през тази зима, ще има огромен % български общини, които няма да могат да си платят тока. Това споделя Тодор Попов - кмет на Пазарджик, където уличното осветяване е с енергоспестяващи лампи.

" За месец август, община Пазарджик септември месец заплати над 300 хиляди лв. ток. Имам поради улично осветяване. За информация, предишното година, за този интервал сме платили 120 хиляди лв. ", споделя Тодор Попов.

Трябва да се вземат незабавни ограничения от държавното управление, тъй като не всичко е в ръцете на Комисията за енергийно и водно контролиране, уверен е кметът на Панагюрище. Да се върне контролираният пазар за общините и всички снабдители на социлни услуги и да се приравнят със предпазените консуматори.

" Община Панагюрище организира за повторно процедура за избор на снабдител на ел. сила. След извършена процедура през вчерашния ден получихме още веднъж отвод от следващия спечелил, по тази причина че не може да извърши изискванията по контракта, което значи - влизаме в трета процедура, а в същото време сме на снабдител от последна инстанция ", счита Никола Белишки.

Освен помощ от страната от община Пловдив, оферират да се трансформират и изискванията за разпределянето на енергийните помощи. Правилата да се трансформират, тъй че повече жители да получават ваучери за „ чиста " сила, с цел да се понижи замърсяването с фини прахови частици от горенето на дърва и въглища в градовете с доста замърсен въздух.

" В същото време тези 523 лв., които се дават за енергийни помощи, включително и за електрическа енергия за отопление са безусловно незадоволителни. Ако преди те решаваха казуса за един релативно отоплителен интервал, в този момент това е за към 2 месеца и половина с новата цена на електрическата енергия ", сподели Анести Тимчев, зам.-кмет на Пловдив.

Бързите ограничения, които чакат от локалната власт, ще подкрепят общините да поемат финансовата тежест на някои даже да не банкрутират през идващите месеци.

Екип на БНТ-Пловдив
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР