Общините ще предложат на централната власт създаването на работещ механизъм,

...
Общините ще предложат на централната власт създаването на работещ механизъм,
Коментари Харесай

Общините предлагат законови промени, улесняващи поддръжката на язовирите

Общините ще предложат на централната власт основаването на работещ механизъм, който да обезпечи безвредната употреба на язовирите. Това съобщи в предаването " Преди всички " изпълнителният шеф на Националното съдружие на общините Силвия Георгиева. Днес Народното събрание е хазаин на среща по самодейност на НСОРБ по две съществени тематики – сигурността на хората в дребните обитаеми места и положението на язовирите след изобилното снеготопене.

Общините са притежатели на малко над 4 500 язовира, а над 2 000 от тях са дребни водни обекти, които нямат потенциал на язовири, само че се водят язовири и ние носим за тях същата отговорност, каквато носим за един доста огромен язовир, разясни Георгиева. По думите й, с измененията в Закона за водите от 2016 на общините на общините са били наложени тежки и непостижими отговорности за ръководството на всички тези язовири: 

„ Защото има разлика дали язовирът е с размерите на една стая, или на едно обитаемо място. Независимо от размерите, ние сме длъжни да му назначим оператор, да направляваме всекидневно положението на водната маса в него. И в случай че ние нямаме никаква нужда от този язовир, ние не можем да го изпразним и той да престане да съществува. Повечето от тези обекти са празни. “

За задачата от Сдружението на общините са подготвили план за изменение в Закона за водите, който уточни класификацията на язовирите на огромни и дребни и на такива с друга степен на заплаха.  Предложенията регламентират и опциите за извеждане от употреба на неизползваните водни обекти. 

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР