Общините ще получат достатъчно средства за оцеляване до края на

...
Общините ще получат достатъчно средства за оцеляване до края на
Коментари Харесай

Бюджет 2023 за общините е за оцеляване, на развитие се надяваме за следващата година

Общините ще получат задоволително средства за оцеляване до края на годината в Бюджет 2023, само че те няма да разрешат развиване. Очакваме към този момент договарянията по Бюджет 2024, който се надяваме да бъде бюджет на развиването. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

Българска телеграфна агенция напомня, че държавният бюджет за актуалната година беше признат на първо четене от Народното събрание, а идната седмица следва второ четене в отрасловата комисия в Народното събрание. Силвия Георгиева изясни, че е предоставено доста в детайли мнение на депутатите от комисията за възстановяване на текстовете в закона, които засягат общините. По думите й трите предпочитани текста за локалната власт не касаят толкоз запас, колкото възстановяване на наредбите.

" Най-важното за нас е, в случай че народните представители го одобряват за рационално, да разрешат насъбраните по сметките на общините преходни останки от 2022 година във връзка с делегираните от страната действия, да не бъдат отнемани от общините в края на тази година, а да ни останат да ги употребяваме и през 2024 година ", сподели тя.

Сред предложенията е и да се обмислят данъчните преференции, които се обезпечават пред закона за постройките със документ клас Б и клас С. По думите й с новата разпоредба за енергийните характерности на постройките много по-голям брой получават документ клас Б, който ги освобождава от налог недвижими парцели. Нашето предложение е от налога да бъдат освободени единствено здания с реализиран клас А или в случай че страната резервира тази политика да освобождава и клас Б, то общините да бъдат обезщетени за понижените доходи от налог недвижими парцели, уточни Силвия Георгиева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР