Общините ще могат да въвеждат зони с ниски въглеродни емисии,

...
Общините ще могат да въвеждат зони с ниски въглеродни емисии,
Коментари Харесай

Общините ще могат да въвеждат зони с ниски въглеродни емисии

Общините ще могат да вкарват зони с ниски въглеродни излъчвания, реши дефинитивно Народното събрание с признатите на второ четене промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

С тях се обезпечава опция за въвеждане на краткотрайни забрани за публично прилагане на пътища, сектори от пътища или избрани зони от пътната мрежа. Това, съгласно вносителя, ще докара до ограничение на придвижването на замърсяващите транспортни средства и ще понижи излъчванията от този източник, надлежно - и концентрациите на фини прахови частици в градовете в дните със повишени равнища на замърсители в атмосферния въздух.

Всяка община ще може да приложи мярката след решение на съответния общински съвет, определяйки типа на най-замърсяващите транспортни средства и реда за ограничение на тяхното придвижване.

Според признатите текстове, при реализирането на надзор, в това число по съблюдаване на ограниченията, възбраните, кметовете на общини или оправомощени от тях длъжностни лица ще могат да употребяват автоматизирани механически средства и системи или други механически средства, както и ще имат достъп до данни от регистри, водени от Министерството на вътрешните работи и Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

Предвижда се зоните с ниски излъчвания да могат да бъдат въвеждани във всяка община, която има проблеми с качеството на въздуха, само че не е безусловно належащо зоните с ниски излъчвания в другите общини да имат едни и същи характерности.

С промените, препоръчани от народния представител Ивелина Василева, признати в пленарна зала, се вкарва децентрализиран метод, като се дава опция на всяка община да прави независим разбор, съгласно локалните условия, чрез който да дефинира дали е налице нужда от основаване на зони с ниски излъчвания, кой да е обсегът на зоните, какви да са границите на основаните зони, както и защо време ще се ползват ограниченията и рестриктивните мерки за постигането на резултат по отношение на качеството на въздуха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР