Общините са претърпели загуби за 110 080 546 лв. през

...
Общините са претърпели загуби за 110 080 546 лв. през
Коментари Харесай

110 млн. лв. по-малко постъпили в общинските бюджети през 2023 г. заради данъчни преференции

Общините са претърпели загуби за 110 080 546 лева през 2023 година от предоставени от страната разнообразни данъчни преференции. Сумата, с която са ощетени локалните бюджети, съставлява 8,1% от данъчните доходи на общините през предходната година. Това демонстрират данните от изследване на Националното съдружие на общините (НСОРБ), представени от БНР.

В изследването на НСОРБ са взели участие 210 общини (79% от всички) с общо малко над 5 милиона партиди на физически и юридически лица, получили облекчения, отстъпки или освобождение от налозите върху недвижимите парцели, върху МПС, патентен налог, таксите за битови боклуци и за разнообразни механически услуги.

Изпълнителният шеф на НСОРБ Силвия Георгиева уточни, че данъкоплатците са се възползвали най-много от четири преференции . Това са отстъпка за главно жилище от Данъка за недвижимите парцели, отстъпка от 5%, в случай че налог или такса битови боклуци се заплати напълно до 30 април, данъчна отстъпка от 75% от налога за парцел (или за автомобил) за хора с понижена продуктивност и отстъпки за рейсовете и товарните коли с екологични категории.

Според Георгиева общините би трябвало да водят договаряния за държавна отплата след определяне на понесените загуби. По думите й има два метода това да се случи. Първият е по Закона за обществените финанси, съгласно който страната би трябвало да финансира всяка нова политика, която вкарва. Вторият е страната да отстъпи част от директните налози.

България остава единствената страна членка, в която общините не получават част от налога върху приходите на физическите лица, сподели още тя.
 Бюджет 2023 стига на общините за оцеляване, само че за нищо повече
Бюджет 2023 стига на общините за оцеляване, само че за нищо повече

Досега общините не са получили средства нито по ПВУ, нито от стратегиите от новия програмен период
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР