Общините масово преправят тъмните стаички за гласуване в паравани -

...
Общините масово преправят тъмните стаички за гласуване в паравани -
Коментари Харесай

Общините преправят тъмните стаички за гласуване зад паравани

Общините всеобщо преправят тъмните стаички за гласоподаване в паравани - каквито са новите условия в Изборния кодекс.

Какви да са те обаче, не показаха нито от ЦИК, нито от държавното управление. Затова и множеството кметства взеха решение да не купуват загради.

За задачата в София ще употребяват старите структури, а разликата ще е единствено, че се махат завесите от тях, съобщи Българска национална телевизия

В неделя в София в изборните секции, ще ни посрещат добре познатите П-образни структури на тъмните стаички. Новото е,че няма да има завеса. Така и законът ще бъде спазен - няма да има тъмна стаичка.

На правилото " направи си самичък " в София и страната преправят изборните пространства. В близо 1600-те секции се приготвят старите П-образните структури, добре познати ни от предходните избори.

Новото е, че стаичките към този момент няма да са тъмни, защото към този момент гласоподавателят няма да отмества завеса. А съгласно измененията в Изборния кодекс по този начин би трябвало да се избегнат опасности като това да се снима бюлетината.

" Избирателят влиза зад паравана, може да седне, в случай че желае, в случай че не на бюрото попълня с тил своя избор, сгъва бюлетината, излиза и надлежно я дава на член на секционната изборна комисия ", съобщи Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

Столичната община е писала писмо до Централната изборна комисия какви би трябвало да са параваните. Отговор обаче не е получен. Подобни проблеми имат още общини, чийто ангажимент е обезпечаването им.

" В закона няма ясно написани правила, ЦИК също не разписа съответни условия и правила по какъв начин да наподобява ", съобщи Полина Витанова, секретар на 23 РИК-София.

" Ще бъдат употребявани същите загради, които сме употребявали и на предходни избори, тъй че преди всичко сме икономисали разноски, които не са нужни да бъдат правени ", добави Ангелина Топчиева, секретар на община Пловдив.

" Имаме оферта от софийска компания, само че ми се видяха дребни 50 на 50, ще ни затрудни поръчката, доставката, цената не е доста висока ", добави Петър Галчев, секретар на община Кресна.

Други общини вземат решение казуса на правилото " направи си самичък ".

" Имаме си завод дърводелски, тъй че направихме ремонта по условие и по този начин хем спестихме някои парични средства, хем ги направихме по-хубави от това, където ги посочваха. Каквото си направиш сам от време на време става и по-добро. Друг е въпросът, че от избори в избори, в случай че са единствено параваните, това добре ", сподели още Илиян Янчев, кмет на Община Малко Търново.

Макар да нямат провиснал от страната бюджет за това, някои общини като Рила са купили параваните от чужбина - общо 7 по 79 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР