Общини вече опитаха да обяснят, че не само липсата на

...
Общини вече опитаха да обяснят, че не само липсата на
Коментари Харесай

Петков вкарва финансови инспектори в общините, които искат помощ за непосилния ток

Общини към този момент пробваха да обяснят, че освен неналичието на пари е казусът, а и неналичието на законови механизми, по които да трансферират средства от едно перо в друго. В някои обитаеми места текат съкращения на общински чиновници
„ В оперативно съвещание на Министерски съвет би трябвало да обсъдим проблемите с тока и газа и част от проблемите, които засягат общините, които имат проблеми с учебни заведения, с осветяване. Но да вържем също по този начин и да сме сигурни, че тъкмо тези общини, които имат тези проблеми, имат и най-прозрачните процедури за харчене на техните бюджети “. Това разгласи при започване на държавното съвещание в сряда министър председателят Кирил Петков.

„ Защото това, което виждаме, е че от една страна се споделя, че нямат пари за значими и сериозни неща като учебни заведения, осветяване, детски градини, въпреки това виждаме, че има и непрогледен за харчене на тези пари по други пера. Както виждаме Столична община беше добър образец за това “, изясни той.

Реално Столична община не е излизала с изказвания, че няма пари за ток. Обясненията на управлението ѝ са, че не могат да употребяват парите законно, тъй като неналичието на годишен бюджет стопира опцията за пренасочване на нужните средства.

„ Днес желая да дискутираме по какъв начин да вържем двете неща – общините, които имат потребност от средства и не могат да, по този начин, да посрещнат разноските си, и инспекции на АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), с цел да сме сигурни, че харченето на съществуващите им бюджети и средства са направени по най-прозрачния метод “, разяснява Кирил Петков.

Междувременно Бойко Рашков би трябвало да показа и отчет за следствието против „ Булгаргаз “, стана ясно при започване на съвещанието.

Според Петков е изключено да има висока цена на газа без позволени нарушавания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР