Общината представи схема с над 200 паркоместа, откъдето ще могат

...
Общината представи схема с над 200 паркоместа, откъдето ще могат
Коментари Харесай

В очакване на електрическите тротинетки в София

Общината показа скица с над 200 паркоместа, откъдето ще могат да се наемат и оставят тротинетки, колела, скутери и други

[Shutterstock] През есента в София се чака да бъдат налични първите споделени електрически тротинетки. Интерес към даването на услугата имат две интернационалните компании, водачи в региона - Lime и Voi, и българският стартъп Hobo. Тротинетките ще се отключват през мобилно приложение, а заплащането ще се прави напълно онлайн.

За улеснение и регламентиране на потреблението им предходната седмица Столична община показа скица с над 200 паркоместа (вижте картата), откъдето ще могат да се наемат и оставят тротинетки, колела, скутери и други. Те ще бъдат напълно в платени зони за паркиране в центъра на столицата, като след време при по-голям интерес към услугата паркоместа биха могли да се обособят и в по-крайните квартали на София.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Кои са фирмите

Няма ограничаване в броя компании, които могат да дават услугата за споделени тротинетки. Още напролет интерес обявиха интернационалните компании Lime и Voi.

Американската Lime, благосъстоятелност на Uber, към този момент оперира в над 25 страни отвън Съединени американски щати и е измежду най-разпознаваемите марки в Европа. Сега компанията има капацитет да стъпи и в София. " София се открои като град с значимо географско местонахождение и огромен капацитет със своята просвета, и метод на живот на жителите ", разясняват от компанията пред " Капитал ". Те не афишират съответна дата на лансиране на услугата, само че допълват, че от няколко месеца си партнират със Столична община и желаят да работят взаимно в посока основаване на регулаторна рамка. Цените и броят на електрическите скутери ще зависят от търсенето на потребителите в града, като от Lime не показват точни параметри.

Шведската Voi оперира в над 9 града в Европа. От компанията разясниха пред " Капитал ", че евентуално ще пуснат услугата в София тази есен, а партньорството им със Столична общината продължава към този момент половин година за да изградят " най-правилния и резистентен модел на услугата ". Предстои да уточнят каква ще бъде ценовата политика и таксуването на потребителите, както и какъв брой електрически тротинетки ще бъдат в началото пуснати в столицата.

Интерес към стартирането на услугата в София има и младата българска компания " Хобо България ", учредена в края на предходната година от Теодор Рачев и Тодор Тодоров. Вдъхновени от различните средства за напредване в Лондон, в продължение на няколко месеца те изследват услугата в някои европейски градове и вземат решение да стартират бизнес в България.

Теодор Рачев разяснява пред " Капитал ", че при започване на септември възнамеряват да разположат 100 електрически тротинетки по улиците в София. Моделът им е създаден особено за потребностите на споделеното пътешестване. " Цената е към 2 пъти по-висока, от това което можете да намерите като предложение в магазина, само че пък и живота им е много по-продължителен ", споделя Рачев.

За ценообразуването от Hobo следват към този момент валидиран бизнес модел на непознати пазари, а точно еднократна такса за отключване в размер на 1.60 лева и 20 стотинки за минута потребление. " Непосредствено откакто стартираме обмисляме и месечни абонаменти, с които ще предоставим още по атрактивни цени ", прибавя Рачев.

Нужда от регламентиране

Общината също предприе стъпки в посока развиването на различни способи за напредване в столицата, изготвяйки скица от над 200 паркоместа за колела и електрически тротинетки в центъра на София. Те ще бъдат безвъзмездни за прилагане както за хора с персонални транспортни средства, по този начин и за споделени такива. Местата ще бъдат в синята и зелена зона в града, обозначени със знак и боядисани, с цел да са разпознаваеми.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Общинско дружество “Софпроект-ОГП ” Смаляване

По-голямата част от зоните, 159 от тях, ще бъдат на уличното платно на мястото на съществуващите места за паркиране на коли. Общо 70 зони ще бъдат на тротоарни площи, които са задоволително необятни, с цел да не се основават предпоставки за спорове с пешеходци.

Станалият известен по света различен метод на напредване в градовете обаче повдига и доста въпросителни към регламентите за потреблението на електрическите тротинетки. Общинският консултант Зафир Зарков разяснява пред " Капитал ", че навреме би трябвало да бъде направен правилник с фокус сигурността при потреблението на електрически тротинетки. " Трябва да има ограничаване на скоростта до 25 км/ч, което да се вкарва софтуерно в тротинетките от фирмите, които оферират услугата, а през мобилните приложения потребителите да могат да ги взимат и оставят единствено на обозначените места ", споделя Зарков. По думите му регламентът би трябвало ясно да отбелязва местата за карането им и вероятно да се обезпечат на каски, които да вземем за пример да се отключват дружно с електрическата тротинетка през приложението.

Съвсем допустимо е обаче фирмите да пуснат услугите си за споделени електрически тротинетки преди да бъде въведен правилник за използването им. Тогава ще зависи главно от доставчиците да вземат ограничения за сигурност, както и от потребителите, които да се преценяват с тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР