Общината планира подобряване на отводнителната система на града с реализацията

...
Общината планира подобряване на отводнителната система на града с реализацията
Коментари Харесай

Кметът на Велико Търново: Планирано e подобряване на отводнителната система на града с втория воден цикъл

Общината възнамерява възстановяване на отводнителната система на града с реализацията на плана за втори воден цикъл. Това разгласи по време на днешното съвещание на Великотърновски общински съвет кметът Даниел Панов, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново.

Инвестиционното желание ще разреши и увеличение на потенциала на мрежата във високите елементи на Велико Търново, което е от изключително значение за събирането на дъждовните води при проливни превалявания.

Даниел Панов уточни, че нов колектор ще бъде построен и под бул. „ България “, чието преасфалтиране е част от утвърждения по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ план за интегриран градски превоз. Това също ще усъвършенства отводняването и ще ограничи събирането на вода в централната част на града при значителни дъждове.

Вече има процедура за прединвестиционно изследване за възобновяване на ВиК-инфраструктурата във Велико Търново и района, а възложител е Министерството на районното развиване и благоустройството. Добрата вест за опциите за финансиране на втория воден цикъл на Велико Търново, разгласи районният министър Петя Аврамова при последното си посещаване в града. Пред кмета Даниел Панов министър Аврамова разясни, че консолидацията на ВиК-дружествата на регионално равнище е дало опция за пускане на процедурите.

В сегашния програмен интервал точно водните асоциации са бенефициенти по оперативна стратегия „ Околна среда “, що се касае до ВиК-инфраструктура – за нейното възобновяване, доизграждане и други ограничения по водоснабдителните и канализационните мрежи. Сред готовите планове в района е и този на Община Велико Търново за втори воден цикъл.

Даниел Панов напомни, че и през юни, и през юли единствено за броени дни са паднали количества дъждове, които надвишават както средномесечните правила, по този начин и стойностите, избрани от застрахователите за сериозно състояние и наводняване.

„ Когато е правена канализацията, тя не е била планувана за сходни количества дъждове. Цялостната ѝ реорганизация е обвързвана с доста средства, по тази причина изследваме всяка опция за финансиране и за поетапно възобновяване на отводнителните мрежи “, акцентира Даниел Панов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР