Общината и районните кметства не са си платили данък сгради

...
Общината и районните кметства не са си платили данък сгради
Коментари Харесай

Общината задлъжня на себе си с 3 милиона лева

Общината и районните кметства не са си платили налог здания и такса боклук за техните парцели. Това излиза наяве от предлагането на кмета Иван Тотев за нова актуализация на бюджета, която ще се разисква през днешния ден в Общинския съвет. Борчовете за налог здания са в размер на 851 615 лв., от които 50 816 лв. са начислени като рента.

За такса боклук администрацията дължи 2,1 млн. лв.. За просрочие ще заплати още 413 000 лихви. За налог здания парите отново влизат в градския бюджет, защото този данък е локален.

Приходите от такса боклук обаче могат да се разходват единствено за разчистване и депониране на боклуци. Така повелява законът. По традиция общината заплаща налог здания и такса боклук в края на годината.

Според финансистите това не е проблем, тъй като лихвите, които се натрупат, общината на процедура заплаща сама на себе си и няма действителни загуби в бюджета. Администрацията обаче дава неприятен образец на жителите и бизнеса, разясняват съперниците на сходна процедура.

Междувременно се разбра, че общината ще изиска 1 944 800 лв. от фонда към Регионална инспекция за опазване на околната среда, в който отчислява средства от такса боклук за рекултивация на сметището в Цалапица.

Парите са нужни, с цел да се разплати с екозавода в Шишманци, който преработва по-голямата част от боклука на Пловдив. Общо във фонда до момента общината е превела 6,3 млн. лв.. /Марица.бг
тагове община 3 милиона
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР