Общината финансира със 70 хил. лв. и сайт за онлайн

...
Общината финансира със 70 хил. лв. и сайт за онлайн
Коментари Харесай

Жалба ще забави още системата за е-билети в градския транспорт на София

Общината финансира със 70 хиляди лева и уебсайт за онлайн продажба на карти през мобилни устройства - sofia.mpass.bg, който към този момент работи, само че през него могат да се купят единствено еднодневни и нощни карти

© Велко Ангелов Още по тематиката
е-гати билетите, София

След 15 години и над 100 млн. лева системата за таксуване в столицата отново няма да е гъвкава и съвременна
27 юли 2018
Метрото: А в този момент накъде?

Столицата е напът да фиксира проектите за нови метролинии със закон, само че съгласно специалисти и деятели решението е прекомерно преждевременно
20 юли 2018
Дори остарял град може да стане смарт град

Вече има задоволително образци за поумняваща градска среда, само че най-хубавото следва
24 юни 2018 Класираният на второ място в търга на столичния Център за градска подвижност консорциум " Софер " апелира изборът на " Си Ен Си София тикетинг систем " за реализатор на системата за електронно таксуване в градския превоз, излиза наяве от уеб страницата на Комисията за защита на конкуренцията, където жалбата е подадена във вторник. Самата тъжба обаче не е оповестена и не стават ясни претекстовете на " Софер ", в която вземат участие българските " Димирома " и " Декарт " и румънската " УТИ груп ".

Спечелилият публичната поръчка " Си Ен Си София тикетинг систем " пък e българско-турски консорциум. Обединението изиска най-ниската цена от 73.24 млн. лв. без Данък добавена стойност за построяването на системата и още 5.85% от приходите от продадените карти и билети през нея, само че не повече от 10 млн. лева без Данък добавена стойност. Или общо съвсем 100 млн. лева с Данък добавена стойност при планирана стойност на поръчката от 105 млн. лв..

Модернизирането на системата за закупуване и валидиране на билети е несъмнено скъпа, само че тя няма да докара до гъвкаво и съвременно таксуване - да вземем за пример за изминато разстояние или за време, комбинирани билети и други схеми, които всеки милионен град има. Това прави и търга много противоречив.

Иначе определеният консорциумът ще разполага с 2 години, с цел да вкара повече от 15 хиляди електронни автомата за карти и билети във всички над 1350 транспортни средства от всеки вид превоз. Те ще одобряват и банкови карти и ще връщат ресто. Фирмата би трябвало да инсталира и съоръжение в депата, метростанции и 80 търговски обекта и да образова всички чиновници. Поръчката включва и HD камери във всички транспортни средства - въпреки изгодата от тях да е неразбираема. София най-сетне ще има уеб портал за пазаруване и презареждане на транспортни документи.

Сега Центърът за градска подвижност ще би трябвало да изчака решението на Комисия за защита на конкуренцията по жалбата и възможното атакуване на това решение пред Върховния административен съд, с цел да подписа контракт с изпълнителя, което ще забави в допълнение модернизирането на билетната система в градския превоз, която по първичен проект би трябвало да е подготвена в средата на 2020 година Бус лентите в кръстовищата към този момент ще са позволени за коли единствено при десен завой

Бус лентите в София към този момент ще доближават до стоп линията на кръстовищата, като навлизането на коли в тях ще е изцяло неразрешено, с изключение на при десен завой. Досега лентите свършваха преди кръстовищата. Новите " споделени бус ленти " имат за цел да се реши казусът с навлизащите коли в обособените платна, които бавят придвижването на градския превоз.

Първата от новите ленти към този момент е обособена по бул. " Васил Левски " - от СУ до кръстовището с ул. " Граф Игнатиев ". Предстои по този метод да се преработят и тези по булевардите " Сливница ", " Данаил Николаев ", " Цариградско шосе ". Нова бус лента ще бъде построена и по бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " в правата сред " Черни връх " и бул. " Драган Цанков " единствено в посока Националния стадион " Васил Левски ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР