Общината е учредила дружество за изграждане и управление на ВЕИ

...
Общината е учредила дружество за изграждане и управление на ВЕИ
Коментари Харесай

Пазарджик ще изгражда 10 мВт соларна централа за собствени нужди

Общината е учредила сдружение за създаване и ръководство на ВЕИ парк в края на март. Финансирането ще с заем 12 млн. лева от комерсиална банка. Според кмета Тодор Попов планът ще обезпечи енергийна и финансова самостоятелност на града.
Община Пазарджик е решила да построи 4 обособени слънчеви парка с обща мощ 10 мВт в своята индустриална зона. Това е огромно начинание за локална власт и в случай че плановете бъдат осъществени, ще са най-големите сходни, благосъстоятелност на община. Очакваното годишно произвеждане на ток е над 13 000 мВтч, или сила, задоволителна да покрие потребностите на към 3500 семейства. Местната власт обаче възнамерява да употребява силата за личните си потребности и по този начин да спести от разноски за ток, както и да си обезпечи енергийна самостоятелност.

В слънчевите паркове ще бъдат вложени общо 12 млн. лева, като тази сума ще бъде обезпечена посредством банков заем, като сега се преглеждат вариантите и препоръчаните благоприятни условия от банките. " За подобен вид план можем да получим 100% финансиране по плана ", беше декларирал кметът Тодор Попов на съвещание на общинския съвет на града още на 24 март.

Изграждането и ръководството на ВЕИ парковете ще се прави от особено основаното за задачата общинско сдружение " Пазарджик солар сити ". Причината за построяването на 4 обособени парка, а не един огромен общ, пък по думите на Попов е фактът, че при паркове с мощ над 5 мВт са нужни доста повече процедури, което може да забави плана с повече от година.
Реклама
На територията на индустриалната зона са планувани 4 неизползвани парцела с обща повърхност 210 декара, които са благосъстоятелност на община Пазарджик. Тези парцели ще бъдат апортирани непосредствено в капитала на новото сдружение. Предимство е, че са наоколо до подстанция, което ще улесни и самото присъединение на парковете към електропреносната мрежа.

Планът на кметството е соларите да проработят в период до 12 месеца. " Надявам се наесен да стартираме построяването - два месеца създаване на парка и два за присъединение ", разяснява Попов.
За светлото бъдеще
Общинското сдружение " Пазарджик солар сити " бе учредено на 24 март с цялостно болшинство от 39 " за ". За негов краткотраен шеф на съвещанието бе посочен Атанас Недялков, някогашен шеф на " Инфрастрой " ЕООД - предоставящ ВиК услуги на Брацигово. Само месец по-късно Недялков се е отдръпнал по здравословни аргументи и е сменен от адв. Антони Върбев, съучастник в " ДАЛТ консулт " и ръководител на Районната изборна комисия за вота на 4 април 2021 година, препоръчан от ГЕРБ.

Би трябвало шефът Върбев също да е краткотраен и неговите отговорности да са лимитирани до административното приготовление на плана и до започването на построяването на ВЕИ парка. След това, както беше гласувано от общинския съвет през март, би трябвало да бъде извършен конкурс, посредством който да бъде нает шеф с опит в ръководството на ВЕИ парк.
" Пазарджик солар сити " бе импортирано като предложение от кмета на града Тодор Попов Фотограф: Велко Ангелов Реклама
При учредяването на " Пазарджик солар сити " импортирания от общината капитал бе 50 хиляди лева, като на въпрос от общинските съветници дали ще са нужни спомагателни средства секретарят на община Пазарджик Румен Кожухаров съобщи: " Не, проектирането не е част от тази сума. Проектирането ще бъде включено като разход към самия заем от 12 млн. лева Кредитът е на етапи и всяка последваща вноска ще бъде получавана след осъществяване на предходната. "
Независимост на заем
За поръчителство на самия заем се плануват да бъдат дадени четирите парцела, които общината ще апортира на новото си сдружение. След това ще бъде направен планът, който ще бъде препоръчан на банката вложител за идващия транш от уговорения заем. Като поръчителство ще влиза и закупената фотоволтаична инсталация по парка.

От общината се надяват да могат да видят резултата от слънчевите системи още при започване на 2023 година, а заемът да може да се изплати най-вече за 7 години. При сегашните цени на тока и междинното годишно произвеждане от 13 хиляди мВтч е допустимо инвестицията да бъде възобновена и за 3-4 години.

Този план обаче е единствено началото на енергийната визия, която Попов изложи пред съветниците. Следващите стъпки включват геотермални мощности и зелен водород.
"Тук загуби няма. " Тодор Попов
Кмет на Пазарджик
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Транспорт 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама
Според кмета на Пазарджик ще е рационално да се мисли и за слагане на акумулатори, които да съхраняват създадената от ВЕИ централата сила. " Евентуално в бъдеще, като решим и да сложим акумулатори, ще имаме към този момент облага, което значи и финансова самостоятелност. Ще можем да си позволим понижаване на такси и налози и основаването на нови обществени придобивки ", разяснява кметът на Пазарджик по време на своето ревю за плана.

При задоволително и евтина електрическа енергия пък сегашните газови котли за отопление на общински здания могат да бъдат сменени с електрически, като по този метод се понижи разходът за природен газ.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР