Община Ямбол отбеляза Деня на Независимостта на България с разнообразни

...
Община Ямбол отбеляза Деня на Независимостта на България с разнообразни
Коментари Харесай

Ямбол чества Деня на Независимостта с церемония, две изложби и велопоход

Община Ямбол означи Деня на Независимостта на България с разнородни културни и спортни събития – тържествена гала, велопоход и две тематични изложения.

Празникът стартира с маршове и патриотични мелодии, изпълнени от музикантите от Духовия оркестър при Народно читалище „ Съгласие – 1862 “ – Ямбол.

След това стартира ритуалът по издигане на националното знаме с присъединяване на представителни елементи от гарнизон Ямбол.

Кметът Валентин Ревански поздрави присъстващите на церемонията: „ Обявяването на Независимостта беше ослепителен ход на българските дипломати. Нарасналото национално самочувствие разреши на нашите предшественици да изградят мощна страна и да погледнат към своите братя от Тракия и Македония, останали отвън рамките на България.  Уважаеми съграждани, дано всеки ден си спомняме за дейностите на нашите предшественици и да се учим от тях. Нека не позволяваме външни вмешателства в нашата страна! В основата на България са уверените в своята мощ жители! Трябва да преодолеем разликите, да се борим и работим дружно за нашата Родина. Гордея се, че Ямбол в действителност е образец, за това по какъв начин се сплотяваме и дружно реализираме положителни каузи. Съдбата на нашата Родина, на нашия роден град, зависи от нас!

Бъдете здрави! Бъдете уверени и самостоятелни! Честит празник! “.

Отец Стоян от православен храм „ Свети великомъченик Георги Победоносец “ и отец Янко от „ Успение на Пресвета Богородица “ отслужиха признателен молебен.

След церемонията се събраха феновете на колоезденето, които се записаха за велопохода „ Независимост “. Те бяха инструктирани от чиновници на Министерство на вътрешните работи по какъв начин да се придвижват по пътя, с цел да не заплашват живота и здравето си и да не основават предпоставки за пътно-транспортни катастрофи.

Над 160 велосипедисти потеглиха в 11:00 часа от ул. „ Георги Раковски “ и се насочиха към Археологически резерват „ Тракийски и древен град Кабиле “. Там те разгледаха експозициите, а чиновници на Регионален исторически музей – Ямбол ги срещнаха с работата на археолога. Най-малкият участник беше единствено на шест години, а най-възрастният на шестдесет и две.

Жителите и гостите на града разгледаха две гостуващи изложения, отдадени на празника.

„ Българската самостоятелност “ показва събитията от бурните дни преди 114 години  на 30 табла. Изложбата е подредена пред постройката на Община Ямбол на улица „ Георги Раковски “ и ще остане единствено на 22 септември.

 „ Епохата на Фердинанд І “ наблюдава живота на спорния български княз и цар, който абдикира от престола. Тя се състои от 40 табла. В Деня на Независимостта експозицията е подредена пред Културно-информационен център „ Безистен “  на площад „ Освобождение “, а в идващите работни дни до 1 октомври ще бъде изложена вътре в постройката.

Двете изложения са благосъстоятелност на Регионален исторически музей – Велико Търново, за основаването им са употребявани материали от Централен държавен списък при Държавна организация „ Архиви “.

Всички, които се интересуват от археология, история и просвета, имат опцията да прегледат гратис експозициите на Културно-информационен център „ Безистен “ и на Музея на бойната популярност.

Още фотоси от събитията може да видите в формалната фейсбук страница на община Ямбол: https://www.facebook.com/yambolofficial
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР