Община Ямбол бе отличена с Европейска награда за креативност и

...
Община Ямбол бе отличена с Европейска награда за креативност и
Коментари Харесай

Докато Пловдив се бори с джунглата в Марица, Ямбол печели награди за реката си

Община Ямбол бе отличена с Европейска премия за креативност и иновативност в състезанието Green Cities Europe Award 2023. Ямболският план за облагородяване на коритото на река Тунджа получи интернационално самопризнание, трансформирало обитаемото място в град, притежаващ най-дългия и прелъстителен линеен парк у нас.
Прочетете още
Всичко това се случва на фона на дългогодишната незаинтересованост, която Община Пловдив демонстрира към едно от най-големи си бижута . Докато преди епохи местоположението на града се е считала за стратегическа точно поради река Марица, то към днешна дата тя се е трансформирала по-скоро в невралгично място.

Както в добре устроените европейски градове, по този начин и в Ямбол - реката е едно от най-посещаваните места, защото местоположението е атрактивен център за жителите, с място за спорт, просвета, бизнес и отмора. В града под тепетата обаче нещата стоят по различен метод. Въпреки фантазията на пловдивчани – коритото на река Марица да бъде именно такова, действителността е друга. Промяна е допустима посредством благоустрояване на крайбрежните зони, само че по всичко си проличава, че за разлика от Община Ямбол - Община Пловдив не е поела по този път. Няма по какъв начин и да получи сходно самопризнание, или най-малко не и на този стадий.

Състоянието на река Марица е покъртително, а в основата за това стои неглижирането на проблем, който към този момент е доста наболял .



Коритото на река Марица сериозно се нуждае от разчистване, като това е и главната стъпка към какъвто и да е план, който би облагородил коритото ѝ. Повече от 10 години са минали откакто се направи последното огромно почистване. Извършвани са спорадични действия по поддръжка, които по всичко си проличава, че не са задоволителни. Растителността в Марица избуя и бе подчертавана като евентуално рискова за града десетки пъти. 

Местната власт непрестанно плашеше жителите с това, само че по този начин и не пристъпи към дейности. Опорочени публични поръчки за почистване няколко пъти пропадаха, а пловдивчани не съумяха да видят реката си в добър тип. Това е и повода преобразяването на коритото на Марица да е една от главните точки в работата на актуалното ръководство на града. 

Докато 10 години общината проспива значимо време, в което можеше да трансформира Марица в прелестно място, то за доста по-кратък интервал Ямбол към този момент разполага с такова. 

Повече за плана в Ямбол: 

Разчистването и работата по облагородяването на коритото на река Тунджа в Ямбол е стартирала в края на 2019 година, а към този миг е превърнато в публичен парк, включващ нови спортни стадиони, площадки за разходка на кучета, водни площи, създаване на свързващ квартали мост, пешеходна пасарелка, пешеходна и велоалея и други.



Въпреки, че ръкавът на река Тунджа в Ямбол е пресушен от десетилетия и има аварийна функционалност при високо равнище на водата, празното небетонирано корито беше превърнато в линеен парк с дължина близо 2,5 км. Облагородяването на коритото на река Тунджа в Ямбол е единственият български план, определен от профилирана комисия, представящ страната ни в интернационалния конкурс Green Cities, в който са взели участие 13 европейски страни.

Облагороденото корито на река Тунджа в Ямбол:



Коритото на река Марица в Пловдив:

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР