Община Видин изпълнява проекта по Оперативна програма Добро управление“, съфинансирана

...
Община Видин изпълнява проекта по Оперативна програма Добро управление“, съфинансирана
Коментари Харесай

Продължава работата по проект „Областен информационен център – Видин“ 

Община Видин извършва плана по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд. Днес в залата на Областния информативен център се организира встъпителна конференция, на която участваха екипът за осъществяване на плана и специалистите от ОИЦ – Видин.

Ръководителят на плана Албена Начеваприпомни, че ОИЦ – Видин е част от националната мрежа от 27 регионални осведомителни центрове за разпространение на Европейските структурни и капиталови фондове в България. Центърът действа от близо 11 години, като работата на екипа започва на 1.11.2011 година През годините той е финансиран от Оперативна програма „ Техническа помощ “ и ОП„ Добро ръководство “, която в края на предходната година дава опция работата на Националната мрежа от регионални осведомителни центрове да продължи иследващите две години – 2022-2023.

Проектът започва на 1.01.2022 година и завършва на 31.12.2023 година. Стойността му възлиза на 249 998.00 лева Финансирането е 100 % безплатна помощ, предоставена от Европейския обществен фонд и държавния бюджет.

Следващите две години е планувано да се проведат 50 събития: осведомителни дни;открити приемни във всички 11 общини от областта; онлайн събития; срещи с медиите,като Центърът ще вземе присъединяване и в 2 национални акции на мрежата.„ Предизвикателство както за сътрудниците от ОИЦ, по този начин и за нас като община бенефициент по оперативните стратегии, са промените в Закона за районното развиване, според които специалистите от Центъра ще вземат участие в експертния състав (звеното за медиация и звеното за обществени консултации) към Регионалните препоръки за развиване, по отношение на използването на интегриран метод в България през интервала 2021-2027 година и осъществяването на интегрирани териториални вложения.Казвам, че е предизвикателство, само че през годините натрупахме много опит в създаване и осъществяване на планове и съм уверена, че ще се оправим “ – съобщи Албена Начева. И добави, че Областният информативен център към този момент се припознава от всички и екипът му работи сполучливо.

Мариела Савкова, шеф на Областния информативен център означи, че в границите на сегашния план е осъществена първата осведомителна акция за годината. От 9 до 16 май тази година са проведени 11 открити приемни във всяка от общините в региона, като фокусът е подложен върху две от европейските стратегии – Оперативна програма „ Развитие на селските региони “ и Оперативна програма „ Региони в развиване “.

Експертът в ОИЦ Цветомир Ценковпредстави информация за осъществяването на оперативните стратегии в региона. Общите вложения в Област Видин от началото на програмен интервал 2014-2020 до момента са 213 863 580 лева Водещ бенефициент в региона досега е Община Видин с 24 плана, на обща стойност над 86 милиона лева Най-много средства са привлечени по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “, като по-голямата част от тях са в Община Видин. Най-голям бенефициент е Общината и по Оперативна стратегия „ Околна среда “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР