Община Варна ще трябва да върне над 3 млн. лева

...
Община Варна ще трябва да върне над 3 млн. лева
Коментари Харесай

Община Варна връща над 3 млн. лева заради нарушения по обществени поръчки

Община Варна ще би трябвало да върне над 3 млн. лв. поради нарушавания по публични поръчки, свързани с плановете за интегриран градски превоз и за ремонт на филиала на ТМПЦ. Това излиза наяве от решения на Административен съд – Варна.

Произнасянето на магистратите е във връзка тъжби на локалната администрация против наложените ѝ финансови корекции от зам.-министър от Министерство на регионалното развитие и началник на Управляващия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “.

В свое решение от 12 декември тази година Административен съд отхвърля жалбата на Община Варна против наложената ѝ финансова промяна в размер на 279 042 лв.. Сумата съставлява 5% от безвъзмездната финансова помощ по подписан контракт и в допълнение съглашение с реализатор ДЗЗД „ ТМПЦ – Варна 2020 “ на стойност 5 588 041 лв. Данък добавена стойност за ремонта на филиала.

Финансовата промяна е планувана мярка, която се постанова за да се поправят последствията от едно непозволено деяние или безучастие, като се възстановят незаконосъобразно предоставени средства, изясняват от съда.

Санкцията е наложена, откакто е регистриран и прегледан сигнал по контракта за ремонт и реорганизация на филиала на ТМПЦ за неправда " поради открити нарушавания при процедура за възлагане на социална поръчка. "

Установено е, че Община Варна е употребила критерии, които не са дискриминационни, само че лимитират достъпа на претендентите или участниците. На процедура публичната поръчка съдържа незаконосъобразна методика.

„ По своята същина посочените оценъчни съставни елементи имат на първо място разказвателен темперамент. С въведените детайли и метода на оценяването им възложителят изисква техническото предложение да съдържа избрана информация/обем на изложение без оглед на съответни оферирани параметри и равнище на осъществяване на поръчката. В поддръжка на извода на Управляващ орган, че индикаторите за оценка би трябвало да са насочени към резултата и да подсигуряват действителна конкуренция, като оценката им не следва да е обвързана с детайлността на описанието, са и претекстовете, залегнали в протоколите на комисията, се споделя в документите по делото.

В последна сметка съдът отхвърля оспорването по жалбата против решението за финансова промяна от август 2023. Освен това осъжда общината да заплати разходи по делото. Решението предстои на обжалване пред Върховен административен съд в 14 – дневен период.

Същият е развоят на делото и във връзка с тъжба на Община Варна против връщането на над 2.9 млн. лв. по плана за интегриран градски превоз. Решението на съда е от 10 ноември тази година.

Съдът сервира детайлности към фактическата конюнктура по случая. На 19.01.2017 година е подписан Административен контракт за даване на безплатна финансова помощ по оперативна стратегия „ Региони в напредък ” за осъществяване на плана „ Интегриран градски превоз на Варна – втора фаза “.

Община Варна разпорежда социална поръчка с предмет: „ Инженеринг на обекти за реорганизация на улични артерии, свързани с оптимизацията на всеобщия градски публичен превоз в границите на план „ Интегриран градски превоз на Варна – втора фаза “ по четири обособени позиции “. Сключени са и съответните контракти през 2018 година. С реализатор „ Х. “ АД на стойност 2 526 706.83 лева без Данък добавена стойност, с реализатор ДЗЗД „ Варна |Булеварди 2017 “ на стойност 6 768 440.80 лева без Данък добавена стойност, с реализатор „ Обединение Народни будители 2017 “ на стойност 4 999 999.69 лева без Данък добавена стойност, с реализатор „ Х. “ АД на стойност 1 279 606.00 лева без Данък добавена стойност.

Във връзка с завършен сигнал за неправда е издадено решение през октомври 2018 година на заместник-министъра на РРБ и началник на Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие”, с което е приложена финансова промяна от 5% от безвъзмездната финансова помощ в размер на 757 050.12 лева с Данък добавена стойност.

На идващ стадий Общината е известена, че е получен финален отчет от осъществен одит на интервенциите по Оперативна програма “Регионално развитие” за 2022 година от Изпълнителна организация „ Одит на средствата от Европейския съюз “, настоящ като Одитен орган по програмата.

В писмото е посочено като нарушаване, че е определен за реализатор участник който не дава отговор на всички условия на възложителя по една от обособените позиции и безпричинно отхвърлен участник по останалите три позиции. Посочен е размер на финансова промяна за откритите нарушавания в размер на 20 % от разноските по договорите в размер на 2 911 362.87 лева с Данък добавена стойност.

Решението за отменяне на общинската тъжба и покриване на разноските по делото може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР