Община Варна ще се опита да възроди модела на артистичната

...
Община Варна ще се опита да възроди модела на артистичната
Коментари Харесай

Възраждат артистичната лаборатория „Вулкан” в нова сграда

Община Варна ще се опита да възроди модела на артистичната колония „ Вулкан ”, в която в края на предишния век в са работили графици, живописци, скулптори. Уникалната за България художническа „ лаборатория “ съществува сред 1975 и 2007 година и се обитава в постройката на някогашната фабрика за печки „ Вулкан “ до Колхозния пазар. Новото й място ще бъде в постройка към художествения музей „ Георги Велчев “.



„ Именно от ВУЛКАН се развиват някои от най-ярките имена като Стоимен Стоилов, Георги Лечев, Ванко Урумов, Милко Божков, Петьо Маринов, Венцеслав Антонов, Мария Зафиркова, Димитър Трайчев и доста други. Тези създатели поставят основите на актуалното изкуство в България, по тази причина сме стимулирани да работим за възраждането на традицията по модела „ ВУЛКАН “, интегрирайки я с новите културни тактики на Община Варна ”, съобщи кметът на Варна Иван Портних,

Той добави, че към този момент има направен капиталов план за ремонт на избраната постройка. Там ще бъдат обособени ателиета и лабораторния за цифрово изкуство, даваща опция за работа с изкуствен интелект, 3D моделиране и анимация, креативно програмиране и други Иван Портних добави, че след реализацията на плана Варна ще стане първата община в България, която развива и поддържа лична креативна база.



Новите ателиета ще разрешат продан на разнообразни институции, сподели зам.-кметът по просвета Ралица Герасимова. Тя анонсира, че към този момент се водят предварителни договаряния с интернационалните културни институти в България за обогатяване на културния календар с интернационалните участия, както и за нови благоприятни условия на варненските актьори да вземат участие с резиденции и изложения в чужбина.

Броят на художниците, помещаващи се в ателиетата на „ ВУЛКАН “, в разнообразни интервали е достигал до 60 души, описа проф. Владимир Иванов. По думите му това е бил неповторим за страната център на художествената активност.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР