Община Варна ще кандидатства по програма за осигуряване на топъл

...
Община Варна ще кандидатства по програма за осигуряване на топъл
Коментари Харесай

Община Варна очаква да осигури по програма топъл обяд за 300 души

 Община Варна ще кандидатства по стратегия за обезпечаване на топъл обяд за 300 души. Съветниците от ПК " Социални действия и жилищна политика “ дадоха единодушието си администрацията да подаде планово предложение по процедура за директна безплатна финансова помощ " Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19 ".

Услугата ще се дава на поданици от Варна и от петте села в общината – Звездица, Константиново, Тополи, Каменар и Казашко. Те ще получават топъл обяд, включващ: чорба, главно ядене, самун и най-малко един път седмично десерт. Храната ще се доставя в работни дни до домовете на потребителите.

От услугата ще могат да се възползват хора, които заради преклонна възраст, трайно увреждане или заболяване, не могат да обезпечат сами прехраната си. Уязвими лица, без или с ниски приходи, също ще бъдат включени в плана.

Предвижда се осъществяването на дейностите да стартира след подписване на контракт за безплатна финансова помощ - към 15 февруари 2021 година, и да продължи няколко месеца.

Проектното предложение се осъществя по Оперативна стратегия храни и/или главно материално подкрепяне посредством Агенцията за обществено подкрепяне.

Това е следващ план за безвъзмезден топъл обяд, който Община Варна ще осъществя. Миналата година беше сполучливо изпълнен планът " Топъл обяд до дома в изискванията на изключителна обстановка 2020 “.

На днешното съвещание съветниците дадоха също единодушието си да бъде разкрита нова обществена услуга " Асистентска поддръжка “. Тя ще даде опция на 728 нуждаещи се, които не попадат в обсега на други обществени услуги в домашна среда, да бъдат подкрепени в ежедневните им действия. За задачата ще бъдат назначени до 240 асистенти.

Предвижда се услугата да е почасова, приблизително по два часа дневно, съгласно потребностите на хората, като един помощник ще обслужва приблизително трима души на ден. " Асистентска поддръжка “ ще се дава на консуматори в надтрудоспособна възраст, които не са в положение да се обслужват сами. От услугата ще могат да се възползват също деца и пълнолетни хора с трайни увреждания, неползващи асистентска поддръжка.

Асистентите ще правят разнообразни действия в дома на нуждаещите се – поддръжка за предвижване и персонална хигиена, комунално-битови и административни работи.

Социалната услуга ще се финансира от държавния бюджет. През тази година тя ще бъде освободена от такса.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР