Община Варна подготви концепция с 13 нови проекта, на стойност

...
Община Варна подготви концепция с 13 нови проекта, на стойност
Коментари Харесай

Община Варна е готова с 13 нови проекта за 43,9 млн. лв.

Община Варна приготви идея с 13 нови плана, на стойност 43,9 млн. лева, които подаде по процедура „ Концепции за интегрирани териториални вложения (ИТИ) “, посредством които може да кандидатства за финансиране по стратегиите „ Развитие на районите “, „ Образование “, „ Околна среда " и „ Развитие на човешките запаси " за интервала 2021-2027, оповестиха от Общината.

Това стана ясно на работна среща за обмяна на опит на специалисти от община Варна и сътрудниците - общини Шабла и Аксаково, Медицинския университет, Техническия университет, Двореца на културата и спорта, ДГ „ Чайка “, ПГГСД „ Николай Хайтов “, „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт менджмънт “ АД.

На срещата участваха и специалисти от Община Велико Търново. Проектите са част от концепцията „ Варна - град отворен към морето, културен, туристически, учебен и здравен център, с грижа за хората и мотор на устойчивото развиване на Североизточен регион “, разпозната благодарение на консултанти, в границите на осъществяване на план на Националното съдружие на общините в Република България ПРОГРЕС-Подкрепа за развиване на общините, градовете и районите за европейско доближаване “. 

Сред показаните на срещата са четири плана на Община Варна по приоритет 1 на Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027. Това са планово предложение „ Проектиране, ремонт и поддръжка на бранш от късноантичната стена на Одесос (датировка от края на IV - началото на VII в.) “, открита при ремонтните действия на ул. „ Цар Симеон “. 

Предвидените ограничения включват облагородяване на пространството сред улиците „ Козлодуй “, „ Цар Симеон I “, „ Д-р Л. Замехоф “, експонирането на недвижимата културна полезност, създаване на лапидариум (музей навън, където да се експонират артефакти) и на посетителски информативен център.

Второто планово предложение е „ Реконструкция и ремонт на Летен спектакъл - Варна “, като плануваните действия включват главен ремонт на постройките, балкона и оградата, обезпечаване на налична среда, замяна на театралния подиум.

Ще се подменят седалките в съществена зала и балкона, които са 2 400 броя, ще се обновят озвучителната система и театралното осветяване, фасадното и парково осветяване и се достави съоръжение за съблекални и гримьорни.

Предвиден е още монтаж на преносим покрив - вид Пергола, както и на защитни тенти за седалки ще разреши прилагане на Летния спектакъл при неприятни атмосферни условия.

Включен е и план за ремонт на гаровия площад и девет улици в карето ул. „ Дунав “, „ Дебър “, „ Охрид “, Преслав “ и Девня “, като част от концепцията за отваряне на Варна към морето. Дейностите включват замяна на пътната и тротоарните настилки, отделяне на пешеходни зони и велоалеи, слагане на нова паркова мебел – пейки, кошчета, и отделяне на кътове за отдих.

Сред плановете е и главният ремонт и използване на ограничения по енергийна успеваемост за ДГ „ Чайка “, който включва повсеместен ремонт на образователното заведени е, ново съоръжение и облицоване на басейна, отделяне на кабинети за деца със СОП.

Представен бе и общ план по стратегия „ Околна среда “ сред Община Варна и Техническия университет, за реорганизация на дерето, което минава през двора на университета посредством разчистване , увеличение на потенциала, създаване на бетонно корито.

По време на срещата бяха показани и планове на просветителни институции или фирми-партньори – план на Медицински университет-Варна за възобновяване на инсталация посредством закупуване на циклотрон за УМБАЛ „ Св. Марина “, общ план сред ПГГСД „ Н. Хайтов “ и учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “, с. Игнатиево за предварителна защита на вторичната сегрегация, два плана за облагородяване на туристическа инфраструктура в Шабла, за инфраструктурни ограничения за възобновяване на дерето в с. Куманово, община Аксаково, както и планове за образование на личен състав на „ Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт  и ДГ „ Чайка “.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР