Община Варна няма законов ангажимент да финансира дейността на болницата

...
Община Варна няма законов ангажимент да финансира дейността на болницата
Коментари Харесай

Без ток и заплати: Община Варна е готова плати част от дълговете на Белодробната болница

Община Варна няма законов ангажимент да финансира активността на болничното заведение за лекуване на туберкулоза, само че все пак администрацията може да предложи на Общинския съвет да изплати заплатите на чиновниците от " СБАЛПФЗ - Варна ЕООД " в случай че страната покрие остатъка от задълженията на болничното заведение.

Задълженията са напълно свързани с нейната лечебна активност, която се финансира от държавния бюджет, а и болничното заведение обслужва пациенти от цяла Северна България.

За последните 10 години Община Варна е изплатила на болничното заведение над 3,5 млн. лева за покриване на насъбрани отговорности.

Въпреки многократните оферти към Министерството на здравеопазването дотацията на болничното заведение не е увеличена и все още тя продължава да бъде незадоволителна за покриване на разноските.

През 2015 година варненският Общински съвет взе решение комерсиалното сдружение да бъде ликвидирано, а активността на болничното заведение за лекуване на туберкулоза да бъде трансферирана към някоя от лечебните заведения в града. Това решение бе доказано през ноември 2022 година До момента няма отговор от Министерството на здравеопазването.

Предстои нова среща по тематиката с представители на Общински съвет - Варна, РЗИ, " СБАЛПФЗ - Варна ЕООД ", и всички други институции, които имат отношение по тематиката.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР