Община Варна има дългове за малко над 160 млн. лева,

...
Община Варна има дългове за малко над 160 млн. лева,
Коментари Харесай

Христо Рафаилов: 160 млн. лв. са дълговете на Община Варна

Община Варна има задължения за малко над 160 млн. лв., като през тази година не се плануват нови заеми. Това съобщи в студиото на Дарик зам.-кметът по финансите Христо Рафаилов.

„ Много сме надалеч от критериите по нормативна база за оптималната задлъжнялост, защото тя е под 10 % без фонд „ Флаг ”. Искам обществото да разбере по какъв начин са харчени заемите, взети от предходната администрация. Възможно е те да са харчени целево, допустимо е с тях да е можело да се направи два пъти повече ”.

Христо Рафаилов чака бюджетът на Варна да бъде признат на идната сесия, откакто гласуването му пропадна на последното съвещание.

„ Воля на съветниците е бюджетът да бъде признат. Кога и след какъв брой дълги диспути – не мога да кажа. На предходната сесия бяхме очевидци на дълъг спор, което може единствено да ни радва, защото в разногласието се ражда истината. Промените, препоръчани от съветниците, са остойностени и са вкарани в бюджета. Все още обаче има отворени точки, за които няма източници на финансиране. Бюджетната рамка се състои от държавно делегираните пари и доходи от локални действия, които надвишават първите. Отпуснатите от министерството на финансите 100 млн. лв. и средствата по Плана за възобновяване и резистентност могат да се осъществят и оползотворят единствено при планова подготвеност и ясни критерии. Те са сигурни в размера си, в случай че осъществим поредност от наши отговорности. Макрорамката на бюджета е 707,7 млн. лв.. Миналата година е била 742 млн. лв., само че осъществяването в разходната част е било 582 млн. лв.. Искаме да създадем бюджет, който е покрай действителността. Не е вярно да се поставят кухи буфери. Не съм чул огромна корпорация да прави 30 % буфери, за какво ние да го вършим?За предходната година има надценяване на приходната част и доста несъблюдение на заложените числа. Например, предстоящите доходи от налог за придобиване на недвижимо имущество изкуствено са били повишени на 55 млн. лв., а осъществяването им е било на 41 млн. лв.. Сега методът ни е различен. Направих изчерпателен разбор на имотния пазар, на тренда на покупко-продажбите в организацията по вписвания, изследвал съм цената на покупко-продажбите на данъчна оценка и упоритостта ни при този налог да има към 15 % нарастване на приходите по отношение на миналогодишните ”.

Рафаилов разяснява, че в отрасловите му дирекции ще има промени.

„ Нека да забележим дали настоящата им конструкция дава отговор на публичните потребности. Нека тези промени не се възприемат единствено като самостоятелни, те ще бъдат и във философията, в структурата и при дигитализацията. За мен най-важна е успеваемостта ”, добави зам.-кметът по финансите Христо Рафаилов.

Целият диалог с него е прикачен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР