Община Варна е в готовност да подпомогне финансово общинските лечебни

...
Община Варна е в готовност да подпомогне финансово общинските лечебни
Коментари Харесай

Община Варна е в готовност да подпомогне общинските лечебни заведения

 Община Варна е в подготвеност да подкрепи финансово общинските лечебни заведения. Това стана ясно на онлайн съвещание на ПК " Здравеопазване “ към локалния парламент, на което бяха разисквани проблемите пред общинските лечебни заведения и ДКЦ в изискванията на пандемия, оповестиха от пресцентъра на Общинския съвет във Варна.

Управителите на здравните заведения споделиха, че след оповестяването на изключителното състояние и прелюдия противоепидемичен режим се следи огромен спад в лечебната активност. Потокът от пациенти е намалял фрапантно, вследствие на което и приходите са спаднали. Повечето лечебни заведения и ДКЦ-та регистрират сред 38 и 42 на 100 по-малко приходи. Същевременно има забележителен растеж на разноските за дезинфектанти и защитни средства.

Ситуацията през април е още по-сериозна, обявиха шефовете на лечебните заведения и не скриха паниката си за финансовото положение през идващите месеци. По думите им макар възобновяването на плановите интервенции пациентите не престават да заобикалят визитата при доктор.

Членовете на здравната комисия желаеха до 30 април 2020 година в това число всеки един от ръководителите на лечебните заведения да показа детайлна информация по пера и да уточни какъв е дефицитът на средства за месеците март и април. На тази база и с оглед опциите на бюджета отрасловите комисии, а по-късно и Общинският съвет, ще вземат решение по какъв начин да бъдат подкрепени деветте лечебни заведения, напълно благосъстоятелност на Община Варна, и МБАЛ " Св. Анна “, която има общинско присъединяване в капитала.

Единият от разновидностите е общината да отпусне на лечебните заведения и ДКЦ-та целеви заеми, които да са с годишна рента от към 1% и 2-годишен период за погасяване при едногодишен гратисен интервал. В този случай ще може да се вземе бързо решение с оглед спешността на обстановката, без да е нужна актуализация на бюджета. Друг вид е даване на безплатна финансова помощ, която обаче изисква преразглеждане на параметрите на общинския бюджет, бе изтъкнато на днешното съвещание.

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР