Община Варна да отпусне средства за преустройство на входа и

...
Община Варна да отпусне средства за преустройство на входа и
Коментари Харесай

Отпускат още 1,5 млн. лева за ремонта на Филиала на варненския театър

Община Варна да отпусне средства за преустрояване на входа и входното пространство на постройка „ Филиал “ на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна. Това искане на културната институция получи поддръжката на членовете на отрасловата комисия към Общинския съвет.



В момента тече огромна реорганизация на филиала според утвърден от Министерство на културата план, направен през 2015 година От плана, който се финансира по стратегия „ Региони в напредък “, е изключено входното пространство. Причината за това са подписани 10-годишни арендни и наемни контракти с няколко заведения, които действаха на територията на входното пространство.

За входа има направен нов план на стойност1,5 млн. лв. без Данък добавена стойност, като средствата включват преустрояване и обзавеждане. Предвижда се създаване на входна въртяща се врата, изнасяне на билетната каса пред входа, нова козирка над цялото входно пространство. Ще има регламентирани места за театрална реклама, нова настилка пред входа в благозвучие с цялостния дизайн на постройката, зелен пояс към входа, както и пресцентър.



Малко над 26,2 млн. лв. е проектобюджетът на община Варна във функционалност „ Култура, спорт, почивни действия и религиозно дело “ за 2024 година Проекторамката по това перо беше утвърдена на днешното съвещание на отрасловата комисия към Общински съвет – Варна.

Над 4,4 млн. лв. са планувани за финансово подкрепяне на интернационалните и локални културни стратегии. В тази сума влиза бюджетът за общинския фонд „ Култура “, който тази година е в размер на 1,8 млн. лв.. Средствата за фестивали, състезания и планове в областта на културата по фонда са увеличени, стана ясно на съвещанието.



За музеите и галериите с районен темперамент – Регионалния исторически музей и Градската художествена изложба, са планувани общо съвсем 4,5 млн. лв.. Дейността и издръжката на читалищата ще коства на локалната хазна 2,23 млн. лв.. Финансирането за библиотеките с народен и районен темперамент е в размер на 1,82 млн. лв.. Планираните разноски за зоопарка, който също е част от функционалността, са близо 1,2 млн. лв..

Програмата за осъществяване на идея за паметниково, художествено-пластично и монументално създаване е в размер на малко над 325хил. лв.. 70 хиляди лв. от тях са планувани за ремонт на паметника на цар Калоян и на паметника портал на Осми крайморски полк.

С финансиране от локалната хазна ще бъде построен бюстов монумент на Христина Хранова, първата акушерка и първата водна спасителка в България. Заложени са също средства за паметна плоча с барелеф на проф. доктор Гарабет Капрелян - декан и ректор на Медицински университет - Варна от 1977 до 1983, основател на Катедрата по вирусология, основател на ХЕИ - Варна, АГ болница - Варна и Очна болница - Варна.



На днешното съвещание членовете на комисията дадоха също единодушието си да се провиснал средства за закупуване на гориво за Театрално-музикалния продуцентски център и Кукления спектакъл, което ще коства на бюджета близо 248 хиляди лв..
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР