Община Варна да осигури 9 млн. лева от местната хазна

...
Община Варна да осигури 9 млн. лева от местната хазна
Коментари Харесай

9 млн. лв. допълнително финансиране ще осигури община Варна за обекти по капиталовата програма


Община Варна да обезпечи 9 млн. лв. от локалната хазна за в допълнение финансиране на обекти от финансовата стратегия, реши на днешното си съвещание комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет.  Става дума за обекти по благоустрояване и главен ремонт на уличната мрежа, за които има обезпечено финансиране от банкови заеми.

Заради внезапния скок на цените на редица действия, артикули и услуги предлагането на кмета е част от обектите да отпаднат, а средствата за тях да бъдат преразпределени по останалите обекти. Другото предложение е за смяна на цените по договорите, според признатата от служебния кабинет методика, регламентираща реда и изискванията за индексиране на разноските за осъществяване на контракти по публични поръчки и рамкови съглашения за строителство.

Без актуализация на цените евентуалните реализатори няма да са в положение да изпълнят рамковите съглашения, поради невъзможността действителната стойност на работа да бъде заплатена. Така Община Варна ще бъде възпрепятствана да осъществя обектите по благоустрояване и главен ремонт на уличната мрежа, защото периодите за осъществяване на нови процедури и надлежно следващо осъществяване няма да могат да се вместят в периодите на обезпеченото финансиране, бе изтъкнато на днешното съвещание.

След осъщественото преразпределение на средствата от отпадналите обекти, съгласно новите пазарни условия, е открито, че с изключение на банковия заем, е нужен спомагателен запас в размер на 9 млн. лв.. Средствата ще бъдат обезпечени посредством обезщетени промени по бюджета на общината за 2022 година Като източник за финансиране ще се употребява също преизпълнението на приходите от приватизационни покупко-продажби, концесии и туристическия налог.

С оглед късите периоди за реализация и асимилиране на средствата по банковите заеми и нуждата част от обектите да приключат преди началото на туристическия сезон съветниците гласоподаваха авансово осъществяване на решението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР