Община Стара Загора дари на Старозагорската митрополия имот от близо

...
Община Стара Загора дари на Старозагорската митрополия имот от близо
Коментари Харесай

Дарение на общински имот за църквата предизвика недоволство в Стара Загора

Община Стара Загора подари на Старозагорската митрополия парцел от близо 2 дка на върха на парк Аязмото. Идеята е там да бъде построен църковен музей. Дарението провокира бурни реакции в обществените мрежи.

Стара Загора

През предходната година старозагорският митрополит Киприан изиска терена от Община Стара Загора, с цел да бъде изработен музей на предшествениците му и църковното дело. Затова кметът предложи на Общинския съвет да създадат дарителски жест и да трансферират на митрополията някогашния ресторант в парка. Той е на Общината, закупен преди три години от банка заемодател на банкрутирал предприемач. Предложението на градоначалника бе признато остро в обществените мрежи като жители настояха парцелът да остане общински, други пък се оповестиха да бъде музей на ландшафтната архитектура. В последна сметка с 45 гласа " За " и двама " въздържали се " локалният парламент реши ресторантът на Аязмото да се подари на митрополията. Един от въздържалите се общински съветници е безапелационен, че не е дал гласа си за дарението поради неналичието на ясна визия за бъдещето му.
Антон Андонов, общински консултант: Поради много огромните неясноти, които имаше предлагането, което общинска администрация даде, защото ние не знаем какво ще има там, има ли абстрактен план, няма ли, за какъв брой време. Разбрахме, че ще се осъществя за 10 години, какъв брой пари ще коства, кой ще управлява след това този по този начин наименуван " музей "...
Въпреки безапелационната позиция на Общинския съвет, няколко дни след дарението от Старозагорската митрополия изненадващо отхвърлиха да подпишат контракт. В особено писмо до кмета те настояха договорът да се подписа след представянето на абстрактен план от страна на църквата, който да бъде подложен на необятно публично разискване.
Митрополит Киприан: Това наше искане е подбудено да покажем на необятната старозагорска общност, че както Старозагорската света митрополия, по този начин и Община Стара Загора, са подготвени освен да одобряват мнението на православните християни, само че и на жителите, само че и постоянно да се вслушат в гласа на разсъдъка ".
Идейния план на митрополията ще бъде подготвен до 3 месеца и едвам по-късно ще се подписа контракт. След това ще се пристъпи към реорганизация и създаване на музей на Църковното дело. По груби сметки това ще коства към 5 милиона лв., като средствата ще бъдат напълно от донори, споделиха от митрополията в Стара Загора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР