Община Созопол започва вътрешна проверка на документацията на скандалния строеж

...
Община Созопол започва вътрешна проверка на документацията на скандалния строеж
Коментари Харесай

Община Созопол започва проверка за скандалния строеж край местността „Алепу“

Община Созопол стартира вътрешна инспекция на документите на скандалния градеж край предпазена околност „ Блатото Алепу “. Природозащитни организации упорстват инспекция да извърши и прокуратурата.

При оглед на място през вчерашния ден държавният строителен надзор откри, че 4-етажната постройка на брега на морето не е хотел, а укрепително оборудване.

"Това е единствено една сурова структура - стоманенобетонна солидна структура, която играе само укрепителна роля на този стадий. Оттук нататък следва и сега се прави мониторинг на оборудването. То се прави от геозащита. Има контролно-измервателна система, с задоволително огромен брой точки, които се ревизират от геодезисти ", изясни Калоян Костов от Строителен контрол.

Това ще бъде интегрирано или вградено в бъдещия градеж. Това е възможно по настоящата нормативна уредба. Има разпоредба, която регламентира строителство в свлачищни региони и тя е спазена напълно. Това е един стопански съгласуван, уместен, по-добър вид за възложителя, в сравнение с да беше настрана осъществено някакво подсилване, след което построени здания в парцела ", сподели още той.

"Четирите равнища, които са изпълнени, не са постройка със градеж и единствено по себе си това съставлява укрепително оборудване. Обемите, които виждате, не съставляват стаи, а по-скоро по този начин е образувано като носеща структура за подпиране на земните пластове, които са зад нея ", изясни от своя страна Милен Ненчев от РДНСК-Бургас.

"Част от пространствата, които са образувани, биха могли да се употребяват като някакви обслужващи постройки, само че те ще бъдат напълно под земя ", добави той.

Според природозащитници обаче свлачището съзнателно е задействано, с цел да бъде укрепено с построяването на ваканционен комплекс. По този метод се нарушава условието в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие постройките в Зона А да са с по-ниско строителство с височина до 7 метра и половина.

„ Преди няколко години бяхме очевидци по какъв начин това свлачище беше съзнателно задействано посредством разработване на сондажи в горната част и наливането им с вода. Целта беше да има претекст, с цел да бъде укрепен този регион и посредством това да бъде построен и съответният хотел “, изясни Спас Узунов от фондация "Биоразнообразие ".

„ Най-простият белег дали постройката ще бъде употребена като постройка е съществуването на стълбища и асансьори. В нея има три стълбища и три асансьорни шахти, което приказва, че е бъде предстоящ хотел “, добави той.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР