Община Русе стартира две програми за здравето на децата в

...
Община Русе стартира две програми за здравето на децата в
Коментари Харесай

Общината осигурява безплатни скрининги на зъбите и очите на русенските деца

Община Русе започва две стратегии за здравето на децата в ранна детска възраст. Те ще обзет подрастващите, посещаващи ясли и детски градини на територията на общината.

Програма „ Моите зъбки – здрави и бели “ е обвързвана с предварителна защита на кариесни формирания. Тя стартира от началото на май и ще обхване децата от всички 37 яслени групи в община Русе. Ще бъдат провеждани профилактични прегледи от дентален доктор, а личният състав и родителите ще бъдат осведомени с образуването на кариесите и тяхната профилактика. Предвижда се за децата в яслените групи да бъдат готови просветителни материали и играчки, съобразени с възрастта им. С тях педагозите от време на време и под формата на игра ще насочват вниманието към поддържане на добра орална хигиена.

Кампанията е значима за ранната предварителна защита на дентални проблеми при най-малките. Кариесът в ранно детство е най-широко публикуваното хронично, бактериално и поведенческо заболяване на твърдите зъбни тъкани. То визира най-често циркулярно вестибуларните или лингвалните повърхности на горните краткотрайни резци и молари на деца в ранна детска възраст.

Програмата е новаторска за страната и за пръв път ще бъдат обхванати деца на възраст от 1 до 3-годишна възраст.

Втората стратегия се споделя „ Да опазим очите на децата “ и е обвързвана с разкриване на отклонения в зрението на подрастващите. Тя ще обхване 1100 деца от всички 4 групи на общинските детски градини. Прегледите ще се осъществят с мобилен уред, който открива зрителни проблеми като далекогледство, късогледство, замъглено зрение, неравномерно отражение, разграничение в размера на зениците, кривогледство и други Те ще се правят от офталмолог.

Целта на скрининга е откриването на зрителни нарушавания във възраст, в която те могат да бъдат поправени и лекувани съответно, а скринингът на детското зрението е бърз, наличен и елементарен способ за разкриване на зрителни нарушавания. Той разрешава ранна диагностика и лекуване на очните болести.

Прегледите на децата и по двете стратегии ще се организират само след документално осведомено единодушие от родителите им.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР