Община Ружинци с център едноименното село е шестата по големина

...
Община Ружинци с център едноименното село е шестата по големина
Коментари Харесай

Кметът на Община Ружинци: На прав път сме, щом идва ЦСКА 1948

Община Ружинци с център едноименното село е шестата по величина в Област Видин. Разположена е в югоизточната й част. На повърхност от 232 555 km² живеят над 4 000 души. Съставена е от девет села, най-голямото от които е с. с над 1300 поданици. Традициите на общината са земеделие и отглеждане на животни. В интервала от 10 ноември 1989 година до през днешния ден този занаят съвсем е избледнял. Съживен е обаче спорта и съответно футбола. Резултатът – на следващия ден ФК Дреновец играе с елитния. Световната футболна легенда ще изведе столичния отбор на „ Арена Дреновец “ в 1/16 край за купата на България.

Основна заслуга за възраждането на ФК Дреновец има кметът на Община Ружинци – Александър Александров. 51-годишният преподавател по история, който е приключил Югозападен университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград и възпитал със брачната половинка си двама синове, към този момент втори мандат управлява общината.

- Господин Александров, по какъв начин се ръководи община в актуалните тежки времена?
- Изключително мъчно. В Община Ружинци няма стопанска система. Частният бизнес се свежда до аграрни компании и търговия за ползване, магазини. Животновъдството, което беше измежду главните поминъци преди време при нас, през днешния ден е съвсем замряло. Имаме открити контакти с вложители от чужбина, само че поради пандемията от ковид сега са в застой. Разчитаме на държавния бюджет. Местните доходи, които отчитаме, отиват по строго предопределение. Имаме четири детски градини, три учебни заведения, шест читалища и два спортни комплекса. През тази година приходите са още по-малко. Стремим се да не харчим повече в сравнение с имаме. Благодарение на тази прецизно спазвана от нас политика, Община Ружинци няма финансови отговорности.

- Споменахте за два спортни комплекса. Какви са футболните традициите на общината и персонално вашето отношение към спорта?
- За традициите ни е индикативен годишният футболен шампионат „ Ружинско лято “, който е измежду най-старите в България – извършен е 56 пъти. До 2005 година в общината ни имаше единствено един футболен клуб Дреновец. Той не развиваше мъжки футбол в идващите 10 година През 2006 година в с.Ружинци беше учреден футболен клуб. До 2015 година бяха построени спортните комплекси в селата Дреновец и Ружинци. Моето отношение към спорта ще обясня по този начин – желаех тези прелестни уреди, струващи към 6 милиона лв., да бъдат изпълнени със наличие, да се употребяват, а не да останат безлюдни като монументи. От 2016 година ФК Дреновец възвърне мъжкия футбол. Три години по-късно се изкачи в Северозападната Трета лига, ФК Ружинци се състезаваше в мъжката регионална група на Видин, а в шампионатите на подрастващите участваха три тима от девойки и момчета. През същия сезон единствено във ФК Ружинци са упражнявали над 100 футболисти. Към 2019 година към този момент имахме общо 9 тима в нашата община.

- Идеята за възраждането на ФК Дреновец?
- Първо беше определен Управителен съвет и президент на клуба. Невъзможно беше да оглавя клуба и по едно и също време да съм кмет на общината. Затова за президент на ФК беше определен кметът на с.Дреновец – Надя Иванова. Започнахме да работим целеустремено от 2016 година В началото единствено с деца, а по-късно и с мъже. Изграден беше гръбнак на тима от локални момчета. Този отбор игра три години в шампионата на видинската А ОФГ и приключи третия сезон на второ място. Шампионът Ботев (Грамада) отхвърли да взе участие в Северозападната Трета лига. Поканиха ФК Дреновец и приехме. Изпълнихме изискванията и последователно нещата потръгнаха. Стартирахме без съответни цели по отношение на резултати и класиране. Играем, с цел да радваме хората и да запалителен децата по футбола. Да уверим родители и подрастващи, че има условия, където да разпрострат капацитета си. Ето, на следващия ден излизаме против ЦСКА 1948. Това е първият първокласен клуб, който идва в Община Ружинци за формален мач с цялостен състав, в който личат футболисти, играли в чужбина и в националния тим на България. Начело на този тим е Красимир Балъков, футболна легенда, позната в целия свят. Ще дойдат доста почитатели на стадиона. Щом това се случва, значи, че сме на правилния път.

- Какво е направено още и от кое място идва финансирането на ФК Дреновец?
- На стадион „ Арена Дреновец “ е инсталирана слънчева система за топла вода, охранителни камери, направени са и други усъвършенствания. Има и зала за фитнес и друго такова оборудване, само че навън. Финансирането е главно от Община Ружинци, оказват помощ с дарения и компании. Често получаваме помощ, когато диалозите протичат с положителни думи.

- Целите пред ФК Дреновец?
- Големи. Ако успеем да притеглим спонсори ще създадем формалния терен с естествена трева. На този стадий е значимо да запалителен децата по футбола и да се работи крепко в детско-юношеската школа. Трябва да построяваме наши фрагменти, както е на всички места в най-развитите във футболно отношение страни. Освен това залагаме на млади треньори, които имат предпочитание и капацитет да се развиват, като Александър Петров, който на следващия ден ще изведе ФК Дреновец против ЦСКА 1948 на връх 32-ия си рожден ден. Наясно сме, че е нужно време с цел да осъществяваме замисъла си. Едва откакто разполагаме с всичко това ще преследваме по-високи цели – резултати и класиране. Не по-маловажно е да привличаме от ден на ден почитатели на трибуните

- Как жителите на общината одобряват тази огромна самодейност?
- Положително. Това е едно забавление за тях. На всеки домашен мач идват най-малко по към 150 фенове. Когато гостува в срещите си от шампионата, част от почитателите му идват на мачовете на ФК Дреновец и даже поддържат тима. Друг значим факт, е че децата демонстрират все по-голям интерес. Клубът към този момент образува тим за юноши старша възраст. А най-хубавото е, че едно от тези момчета 15-годишният Кирил Ванчов единствено преди два дни направи дебют за мъжкия отбор при победа с 3:0 над II (Велико Търново).

- Как върви подготовката за утрешния исторически мач с ЦСКА 1948 (София)?
- За първи път организираме сходна демонстрация. Работим и споделяме непрекъснато. Стремим се организацията да е като в професионалните ФК. Подготвена е културна стратегия, полицията и охранителна компания ще се грижат за сигурността и естественото протичане на огромното събитие. Но таката е организацията ни за всеки мач, без значение дали е против първокласен или отбор от нашата класа. Надявам се на следващия ден на „ Арена Дреновец “ да стане огромен празник на футбола.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР