Община Разград е сред десетте български общини, присъединили се към

...
Община Разград е сред десетте български общини, присъединили се към
Коментари Харесай

Община Разград е сред десетте български общини, присъединили се към Мисията на ЕС за адаптация към изменението на климата

Община Разград е измежду десетте български общини, включили се към Мисията на Европейски Съюз за акомодация към изменението на климата.

Това заяви при визитата си в Разград Светлана Жекова – интернационален специалист по политики за околната среда и изменение на климата и член на Борда на Мисията на Европейски Съюз за акомодация към изменението на климата. Тя показа главните цели на Мисията пред ръководителя на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев и заместник-кмета Мирослав Грънчаров, както и преимуществата за общините, подписали Хартата на Мисията. Жекова изясни, че измежду задачите на Мисията е проблемите, свързани с акомодацията към климатичните промени, да се показват с изключение на на национално, и на районно равнище, пред локалните управляващи, които да получат опция посредством новаторски решения да приготвят жителите да схванат по-добре климатичните опасности. В Европейски Съюз Хартата е подписана от над 250 общини, от тях 150 ще бъдат подкрепени за взаимно основаване на визия и създаване на решения за необратима акомодация към климатичните промени. В 75 от най-уязвимите райони ще  бъде подкрепено внедряването на демонстрационни модели за акомодация. На първичен стадий поддръжката обвързвана с техническа помощ и обмяна на опит. Предвижда се да се разпределят 120 милиона евро грантово финансиране за осъществяване на демонстрационни планове и природно-базирани решения в областите: земеделие и горско стопанство; сериозна инфраструктура и опасности за здравето.

Първата координационна среща на подписалите Хартата ще се организира на 26 януари в Брюксел с опция и за онлайн присъединяване, а Платформата за осъществяване на Мисията, на която ще се разгласяват положителни практики и начинания, е започва до края на март 2023 година

Светлана Жекова поздрави управлението на Община Разград за интензивността в реализацията на начинания в региона на екологията, измежду които създаване на капиталова идея за създаване на атомна индустриална зона, която е измежду първите в страната.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР