Община Пловдив започва работата по изпълнението на проекта „Инженеринг на

...
Община Пловдив започва работата по изпълнението на проекта „Инженеринг на
Коментари Харесай

Започва работата по реставрацията и консервацията на Източната порта

Община Пловдив стартира работата по осъществяването на плана „ Инженеринг на обект: анастилоза, консервация, реституция и експониране на древен комплекс „ Източна врата на Филипопол “, заяви зам.-кметът Пламен Райчев. Местната администрация чака съгласувателното мнение на Националния институт за недвижимо културно завещание да дойде в Пловдив, а през това време екипът на Райчев ще входира при основния проектант Димитър Апрянов работните планове за обекта.

След издаването на позволение за градеж и на Акт 2, стартира да тече и срокът за осъществяване на строително-монтажни действия по Източната врата, като обектът е на инженеринг. Срокът е общо 660 дни, като 120 дни от тях са за планиране, а 540 – за осъществяване на строителните действия, оповестиха от екипа за ръководство на плана.

Общата стойност на позиция „ Инженеринг на обект: анастилоза, консервация, реституция и експониране на древен комплекс „ Източна врата на Филипопол “ е 2 843 580 лева с Данък добавена стойност, като 35 820 са планувани за планиране, 2 790 000 са за строително-монтажни действия и 17 760 - за авторски контрол.

Припомняме, че това е част от огромния план „ По крепостните стени на Филипопол”, в който е планувана реставрацията, консервацията и експонацията на Небет тепе. В началото на януари стана ясно, че НИНКН няма да съгласува частта от плана – документите за Небет тепе, само че специалистите са одобрили тази за Източната врата.

Съгласувателното мнение към този момент е обобщено и от министъра на културата.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР