Община Пловдив трябва да разреши проблема с плувен басейн „Младост“

...
Община Пловдив трябва да разреши проблема с плувен басейн „Младост“
Коментари Харесай

Община Пловдив трябва да разреши проблема с басейн Младост

Община Пловдив би трябвало да позволи казуса с плувен басейн „ Младост “ за осъществяване на спортната подготовка на учениците. Това се споделя в позиция на Министерството на младежта и спорта, написа ABCnews.bg. Три спортни клуба „ Спринт”, „ Младост” и „ Пловдив 2019” не позволяват възпитаници на спортното учебно заведение СУ „ Васил Левски “ да употребяват общинския плувен басейн, тъй като били ученици на различен клуб - ВСИ, който имал личен басейн. Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов няма пълномощието да се намесва в договорните връзки сред общинския басейн и съответните спортни клубове, които договарят използването на спортното оборудване за осъществяване на подготвителна активност. Становището на ММС е, че учениците в СУ „ Васил Левски “ по плуване е оправдано да организират образованието си на най-близката до учебната постройка спортна база - плувен басейн „ Младост “.
свързани новини9549на 03.04.2019
В Министерството e показан отчет от шефа на СУ „ Васил Левски “ Ружка Генова, която е осъществила съгласуваност със заинтригуваните страни за превъзмогване на зародилите проблеми, обясниха от ведомството на министър Андрей Кузманов. Спортните учебни заведения в страната не имат лична спортна материална база и е въведена нормативна регулация, която регламентира учебно-тренировъчната активност с учениците, която реализира посредством партньорство сред спортните учебни заведения и спортните организации. Съгласно член 23, алинея 1 и алинея 2 от Наредба № 1 от 30.08.2016 година за изискванията и реда за банкет и профилирана подготовка на учениците в спортните учебни заведения (Наредбата) образователните часове по профилирана подготовка на учениците в спортните учебни заведения се провеждат от спортното учебно заведение и се организират в спортните клубове. Спортните клубове обезпечават безплатно спортната база, спортните уреди и принадлежности, нужни за реализиране на профилираната подготовка с практическа устременост на учениците.

В случая басейнът е благосъстоятелност на Община Пловдив и тя разполага и се договаря със спортните клубове. Плувен басейн „ Младост “ е общинска благосъстоятелност и се стопанисва и ръководи от Оперативна програма „ Жилфонд “ - Пловдив. Обучението на учениците в спортното учебно заведение по плуване се реализира по часови график и ред, избран от Оперативна програма „ Жилфонд “, съгласуван с дневния режим на учебното заведение.

В Спортно учебно заведение „ Васил Левски “ – гр. Пловдив се образоват 77 възпитаници по плуване. Те са картотекирани в 4 спортни клуба - ПК „ Пловдив 2019 “, ПК „ ВСИ “, ПК „ Спринт “ и ЖПК „ Младост 91 “. В сходство с член 24 от Наредбата за образователната 2021/2022 година сред учебното заведение, спортните клубове и Българска федерация плувни спортове са подписани тристранни контракти, с които клубовете са поели обвързване да обезпечат безплатно спортната база и материално техническото съоръжение, нужни за осъществяване на учебно-тренировъчния развой на учениците, според одобреното от шефа на учебното заведение седмично разписание на образователните часове, обясниха от екипа на министър Кузманов.

Спортен клуб по плуване ВСИ за първи път подписва тристранен контракт със СУ „ Васил Левски “ и Българска федерация плувни спортове на 17.03.2021 година Основанието за подписване на контракта е съществуване на признати възпитаници в учебното заведение и обезпечена спортна база за осъществяване на образованието по плуване - плувен басейн на Аграрния университет. Наличието на обезпечена спортна база е удостоверено със Споразумение. С писмо, вх.№ 26-23-1746/26.08.2021 година, Петър Зехтински – шеф отдел „ Спорт и юношески действия “ в Община Пловдив е уведомил шефа на СУ „ Васил Левски “, че в Община Пловдив е получено заявление от Семеен кодекс по плуване ВСИ по отношение на прилагане на басейн „ Младост “ и включване на групата на треньора Атанас Кръстанов в графика за работа на басейна. В тази връзка шефът е утвърдил лист на учениците от съответната група по тип спорт и график за осъществяване на учебно-тренировъчните занимания с място на осъществяване басейн „ Младост “. С писмо, вх. №РД-23-98/20.09.2021 година Семеен кодекс по плуване ВСИ уведомява шефа на учебното заведение, че към момента не е обезпечен достъп до общински комплекс „ Младост “ и към сегашния миг организират учебно-тренировъчните занимания с учениците на Спортен комплекс ВСИ.

От Министерството на младежта и спорта считат още, че Община Пловдив би трябвало да не прави дискриминация по отношение на децата.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР