Община Пловдив трябва да прояви смелост, за да се случат

...
Община Пловдив трябва да прояви смелост, за да се случат
Коментари Харесай

Проф. Минеков: ​Община Пловдив има полезни ходове за Тютюнев...

Община Пловдив би трябвало да прояви храброст, с цел да се случат нещата за Тютюневия град. Това съобщи министърът на културата проф. Велислав Минеков. Той добави, че администрацията е длъжна още един път да потърси притежателите на парцелите и да ги задължи да извършат всичко належащо за запазване на постройките и зоната.

Проф. Минеков напомни, че Общината има законното право да извърши всичко належащо, даже да прави ремонт и след това да предяви претенциите за ипотекиране на парцелите. Ако притежателите не се разплатят, може да се стигне и до придобиване.

Това е изцяло законно решение, дано Общината прояви храброст, дано не се приближава до тези, които позволиха тази покруса, дано вземе вярното решение, сподели министърът.

Според него процедурите не са толкоз забавени, колкото е оскъдна помощта на Общината в решаването на казуса. Минеков акцентира, че в действителност обстановката за Тютюневия град е доста комплицирана и че дълго време в предишното са се прехвърляли отговорности от Общината към Министерството на културата и назад.

Що се отнася до другия парещ въпрос в културния живот на Пловдив - какво е бъдещето на Епископската базилика, Минеков с базира на закона и съобщи, че тя би трябвало да се стопанисва от Археологическия музей. Ние не можем да прескочим настоящия закон, изясни министърът.

По отношение на Епископската базиликата на тоя стадий нещата са решени, съобщи шефът на Археологическия музей доцент доктор Костадин Кисьов. На процедура стопанисването е взаимно на музея и на Общинския институт " Старинен Пловдив ", защото държавната прехрана и щатните бройки са към музея, както е по закон, както сподели министърът. Определени действия ще ги прави посетителският център на ОИ " Старинен Пловдив ", а във връзка с положението на самия монумент, консервация и реституция ще ги извършва Археологическият музеи, сподели доцент Кисьов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР