Община Пловдив трябва да плати 20 000 лв. обезщетение на

...
Община Пловдив трябва да плати 20 000 лв. обезщетение на
Коментари Харесай

Община Пловдив осъдена да плати 20 000 лв. за счупен крак на заледен тротоар

Община Пловдив би трябвало да заплати 20 000 лева обезщетение на пешеходец, който потърпевш поради замръзнал тротоар. Решението е дефинитивно и е на Върховния касационен съд (ВКС). Пострадалата жена счупила крайници си преди две години, до момента в който се опитвала да се придвижи по заледените коловози на улица в града, написа lex.bg.

В решението си висшите магистрати акцентират, че общината е длъжна да ръководи предоставената ѝ благосъстоятелност, в това число улиците в границите на обитаемото място, в полза на популацията и с грижата на добър собственик.

" Дължимата грижа в интерес на териториалната общественост включва както създаване, ремонт и поддържане на улиците, по този начин и полагане на грижи за чистотата им, в това число снегопочистване и обезпечаването на безвредно напредване на пешеходци и возила ", се споделя в решението на висшия съд.

Върховен касационен съд особено показва кой е виновен, когато локалната власт е упълномощила на компания – общинска или частна, да почиства улиците. Според правосъдното решение общината може и да е планувала в договорите си, че ще постанова на компаниите санкции за несъблюдение, само че това не значи, че отговорността за вреди е на сдруженията, които почистват снега.

" За вреди от дейностите на изпълнителите на работата дава отговор общината, която е възложител на работата, длъжна да ръководи парцелите общинска благосъстоятелност с грижата на добър собственик и да обезпечава естествени, безвредни условия на живот на жителите на територията ѝ ", акцентират висшите съдии.

Магистратите пишат в претекстовете си още, че общината дава отговор за вреди, настъпили при придвижване на автомобил заради непочистването от сняг или лед на улично платно. Тя дава отговор и за вреди, породени на пешеходец заради напредването му по непочистен тротоар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР