Община Пловдив ще трябва да плати над 550 хил. лева

...
Община Пловдив ще трябва да плати над 550 хил. лева
Коментари Харесай

Съдът реши за зоопарка в Пловдив! Общината плаща 550 хил. лева на „Запрянови -03”, вторият иск за 510 хил. отпадна

Община Пловдив ще би трябвало да заплати над 550 хиляди лв. на компанията реализатор по зоопарка „ Запрянови – 03”, като от тях 127 000 лв. са лихви за забавени заплащания. Това реши Окръжен съд – Пловдив по делото за строителството на зоопарка, което продължи близо 2 години. Общинските адвокати въпреки всичко са съумели да убедят съда, че градските управляващи не би трябвало да изплащат спомагателни действия за 392 995 хиляди лв., както и 119 хиляди лв. лихви по тях.

Дейностите по зоопарка бяха спрени през 2015 година, а през 2018 се направи опит те да бъдат рестартирани. Това обаче по този начин и не се случи поради закъснение с документите. С встъпването си в служба Здравко Димитров разгласи, че ще бъде прекъсната поръчката и ще бъде определен нов реализатор. Причината е, че някогашният кмет Иван Тотев бе разследван от профилираната прокуратура за ремонта на зоопарка. Когато Зико изиска договорът да бъде негоден, от компанията реализатор „ Запрянови – 03” желаеха близо 1 млн. лв. за това, измежду тях и така наречен спомагателни действия за близо 400 000 лв..

Тогава Зико съобщи, че съдът ще реши дали да бъдат дадени тези средства и по този начин компанията на Вакрил Запрянов заведе търговски иск против градските управляващи.

Делото се проточи две години, като през това време са били направени редица експертизи към строителството на зоокъта. „ Запрянови – 03” са поискали спомагателните действия от 392 995 лв. да бъдат причислени към главния контракт по процедурата по Закон за обществените поръчки, която е била на стойност от 4 599 869 лв.. До този момента на компанията са били изплатени 4 115 079 лв., до прекъсването с Акт 10 на обекта. По този метод общите строителни действия по зоопарка, които от компанията са желали са 811 518 лв. плюс лихви от 250 000 лв..

По време на делото е станало ясно, че така наречен спомагателни действия не са били в обсега на поръчката, а съгласно закона те няма по какъв начин да се прибавят към нея. Според юристите на Вакрил Запрянов самите действия са били заложени в първичния план, само че липсвали в количествено-стойностни сметки на публичната поръчка. Съдът е отхвърлил изказванието на компанията, като претекстът е, че процедурата по Закон за обществените поръчки не може да се трансформира в нейните параметри. Освен това ясно е записано, че една компания, която види пропуски в документи или контракт по социална поръчка би трябвало да ги заяви на възложителя преди пораждане на договорните връзки. Подобно нещо не е било направено от компанията.

Относно по другите 418 562 лева, които са били част от контракта и поръчката, от Община Пловдив са отказали да подпишат протокола и да изплатят сумата на компанията. Според съда няма логичност градските управляващи да откажат да изплатят тези средства, в случай, че те са изпълнени и са съгласно контракта, подписан сред Общината и „ Запрянови – 03”.

Поради това Община Пловдив ще би трябвало да заплати на компанията от Асеновград 418 562 лв. за действия, направени по зоопарка, включени в контракта, а включително и лихви в размер на 127 429 лв..

Другата рекламация за непредвидените разноски по зоопарка от 392 955 лв. няма да бъдат изплатени, както и лихвата от 119 633 лв..

Разходите по делото ще бъдат изплатени солидарно. От „ Запрянови – 03” са поискали 200 000 лв. разноските по делото включително 42 000 лв. държавна такса и 150 000 лв. за адвокатско заплащане. Съдът обаче им е отсъдил 38 216 лв., която би трябвало да заплати Община Пловдив, а тя ще получи 12 481 лв. за това.

И двете страни могат да апелират решението в 14-дневен период в Апелативния съд.

При стартирането на делото от Община Пловдив обявиха, че ще когато то завърши на първа инстанция, ще решат дали да продължат дейностите по него.

Очаквайте продължение!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР