Община Пловдив ще си върне догодина стопанисването на подлез Археологически

...
Община Пловдив ще си върне догодина стопанисването на подлез Археологически
Коментари Харесай

Общината си взема подлез Археологически

Община Пловдив ще си върне следващата година стопанисването на подлез " Археологически " против Понеделник пазара, даден на концесия на компания " Тракарт " ЕООД на скулптора Жорж Трак. Договорът няма да бъде преустановен, само че той изтича и по закон няма по какъв начин срокът да бъде продължен, изясни кметът Иван Тотев. Той добави, че ще се разискват разновидности дали подземното пространство дружно с галерията, където се съхраняват античните мозайки, открити при разкопките на жилищната постройка " Ирене ", може да бъде предоставено чартърен или общината сама ще се грижи за собствеността си. Но това може да стане единствено с търг, акцентира кметът.

Договорът за концесията на подлеза е подписан на 5 август 2003 година за 15 години. Всяка година концесионерът заплаща близо 30 000 лв. на общината за правото да употребява площта под бул. " Цар Борис III Обединител ". Според данните на общината добросъвестно е изпълнена наложителната концесионна стратегия, а също по този начин са направени и спомагателни вложения за към 100 000 лв..

Подлезът беше като една черна дупка, преди да бъде даден на частната компания. По план, утвърден от Експертния съвет за устройство на територията и координиран с НИНКН, беше изработен ремонт, търговски обекти и най-важното - експонирани античните мозайки, като галерията се трансформира в градския арт център.

Концесионерът на подлез " Археологически " не е единствен, който е вложил хиляди левове в общинската благосъстоятелност и би трябвало да я върне към този момент в усъвършенстван тип на общината. Първата концесия, чийто период изтече преди две години, е за плувния комплекс " Нептун ". Той обаче продължава да се стопанисва от компания " Дейли ", само че към този момент чартърен. За част от този парцел, в който компания " Векта " направи футболно игрище, се разгоря огромен скандал, а притежателят на компанията Петър Никленов завоюва дело в съда срещу общината и продължава да държи стадиона. Тези дни обаче той е получил следващото предизвестие, че би трябвало да напусне базата, тъй като я владее без правно съображение.

Концесията за подлеза против пл. " Съединение " беше прекъсната предварително от самия концесионер " Рента груп плюс " на Тодор Бурджиев. По-късно пък общината е иззела от него другия подлез до аптека " Марица " и продължава да води дело със същата компания за повреждане на концесията за подлез " Тримонциум " с претекст, че не е изпълнена капиталовата стратегия.

По искане на община Пловдив беше отнета и концесията от ПФК " Локомотив " за подлеза на Централна гара. През 2019 година, на 8 март изтича срокът на контракта за концесията на Руския пазар. Тържището е обещано през 2004 година на компания " Търговски център " Север " ООД за 15 години. И това място беше едно от най-грозните в града, преди частният вложител да го промени.
тагове подлез
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР