Община Пловдив ще приключи финансовата 2018 г. с дългове в

...
Община Пловдив ще приключи финансовата 2018 г. с дългове в
Коментари Харесай

Община Пловдив ще приключи финансовата 2018 г. с 45 млн. лв. дългове

Община Пловдив ще завърши финансовата 2018 година с задължения в общ размер на 44 581 483 лв., излиза наяве от тригодишната бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година Тя е готова от екипа на кмета Иван Тотев по условие на Министерството на финансите и се внася за разискване в Общинския съвет на идната този четвъртък сесия, като на нея ще бъдат гласувани и последните корекции в бюджет-2017.

Според градоначалника Тотев отговорностите от близо 45 млн.лв. са в границите на допустимите от Закона за обществените финанси. Община Пловдив стартира 2017 година с 33,4 млн. лв. заеми, от които 22,7 млн.лв. са излишък от заема в размер на 50 млн. лв., взет още от кмета доктор Иван Чомаков през 2006 година за ремонт на пътната инфраструктура на града под тепетата.

Освен това има да се погасяват към 8 млн. лв. излишък от контракти по фонд „ Флаг ”, с Предприятие за ръководството на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС), за лизингови вноски за нови коли, закупени за потребностите на общинските предприятия „ Чистота ” и „ Градини и паркове ”. От новия махленски заем от Европейска банка за възстановяване и развитие (Европейската банка за възобновяване и развитие) в размер на близо 30 млн. лв. на Община Пловдив към този момент са предоставени едвам 3 млн. лв..

През идващите 3 години обаче отговорностите нарастват, тъй като към тях се прибавят новите траншове от Европейска банка за възстановяване и развитие за бул. „ Руски ”, „ Коматевско шосе ”, „ Шести септември ” и „ Северен ”. Според бюджетната прогноза през 2020 година общинският дълг се чака да намалее с към 5 млн.лв. и да е под 40 млн.лв.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР