Община Пловдив ще купи 10 електробуса. Това стана ясно след

...
Община Пловдив ще купи 10 електробуса. Това стана ясно след
Коментари Харесай

Следобедните новини от Пловдив, Пазарджик и Смолян на 16.04.2024 г.

Община Пловдив ще купи 10 електробуса. Това стана ясно откакто през днешния ден в града беше показан нов електробус. Цената му е сред 350 000 и 500 000 евро, според от оборудването. Общинската администрация ще кандидатства по Оперативна програма " Региони в напредък " с план за 20 млн. лв. за новите рейсове с електрическо зареждане, които ще влязат в автопарка на общинското сдружение " Екобус ". Процедурата ще стартира през май, само че ще бъде финализирана евентуално следващата година. Заместник-кметът по превоз Савина Петкова заяви, че за потребностите на две линии в Пловдив ще би трябвало да се извърви дълиг път за общината. Константин Грънчаров от компанията - вносител на електробусите сподели, че сходни транспортни средства се движат в доста градове на Франция, Германия, Италия и Испания, както и в Скандинавия.

Кампанията за набиране на доброволци към Доброволно формирование „ Пловдив 112 “ продължава с цялостна мощ до 30 април 2024 година Това заяви Атанас Даков - началник на формированието. Той добави, че искащите да оказват помощ в тежки обстановки ще преминат няколко профилирани образования, с цел да бъдат оптимално ефикасни на терен. След това ще имат опция да вземат участие в действия, свързани със отбрана на популацията и попречване и преодоляване на бедствия, пожари и изключителни обстановки и премахване на последствията от тях.

Арестуваха водач гамен на 24 години, избутал 41-годишен мотоциклетист от пътя и скъсал якето му. Инцидентът е станал на пътя Пловдив - Асеновград. В полицията мотористът се оплакал, че до кръговото край село Крумово бил заставен да спре от засякъл го лек автомобил „ Фолксваген “. Междувременно от полицията оповестиха за нова акция против нерегламентираните надпревари на мощни коли и мотори в Пловдив. За страдание тя е несполучлива, тъй като не е хванат нито един от феновете на високите скорости. Групите са се разотишли при идването на полицейските патрули. Все отново през уикенда са тествани 89 автомобила, 5 мотоциклета и 112 лица. За установени нередности по Закона за придвижване по пътищата са формирани 8 акта и 15 санкции с фиш. Връчени са и 5 електронни фишове. Една от административните наказания е била и за лидер на мотоциклет с погрешно сложена регистрационна табела.

Шофьор е в болница след пътно произшествие сред Карлово и Баня през вчерашния ден. Лек автомобил „ Опел “ излязъл вдясно отвън пътя и се блъснал в дърво, след което се обърнал. 30-годишният лидер, който пътувал самичък в автомобила, е превозен в пловдивско лечебно заведение, той е без заплаха за живота. На мъжа е взета кръвна проба за химически разбор. По случая е взето административно отношение.

Вихра Григорова открива независима галерия с древен сюжети „ Хляб наш насъщ “. Изложбата съдържа към 30 произведения със сюжети и персонажи, основани върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви за въвличане, дребни копанки, богаташ, остарели фурнаджийски лопати и други. Картините са подредени в галерията на Дружество на пловдивските художници на бул. „ Цар Борис III Обединител “ 153, а откриването е от 18.00 ч. през днешния ден. Сам по себе си хлябът е обвързван както с религиозната, по този начин и обичайна празнична обредност и това притегля художничката Вихра Григорова да вдъхне нов живот на тези ръчно направени, към този момент от дълго време антикварни предмети, свързани с насъщния самун.

Изложба, представяща художника Стоян Василев и като преподавател и странник, подреди Художествената изложба „ Станислав Доспевски “ в Пазарджик, по случай 120 години от рождението на създателя. Откриването e през днешния ден, на рождената му дата, от 18:00 часа. В новата експозиция стремежът е не да се търсят ексцентрични решения при подбора и аранжирането. Отново ще могат да бъдат видени присъщите за творчеството му тематики – Търново, пазарите, остарялата архитектура. Чрез живописни платна и няколко албума с рисунки посетителите ще научат повече и за пътешественика Стоян Василев. Специално за изложбата са реставрирани и рамкирани непоказвани до в този момент картини.

По мотив идните Великденски празници, кметът на Община Смолян Николай Мелемов разгласи 2 май, четвъртък, за неучебен ден за учебните заведения. Така няма да бъде прекъсвана серията от почивни дни, която включва формалните празници от 1 до 6 май. Такова решение взе преди седмица и пловдивският кмет, който също подари 2-ри май като неучебен за учениците.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР