Община Пловдив съвсем скоро предстои да подпише договор със софийската

...
Община Пловдив съвсем скоро предстои да подпише договор със софийската
Коментари Харесай

Управляваща е-таксуването в градския транспорт в София фирма ще го въвежда и в Пловдив

Община Пловдив напълно скоро следва да подпише контракт със софийската компания " Тикси ", която да реализира въвеждането на електронно таксуване в градския превоз на града. Близо 10 месеца лиши на локалната община да избере реализатор, написа " " и добавя, че " Тикси " е била единствен участник и в двете публични поръчки, оповестени от общината. Първата е била анулирана от Върховния административен съд.

Поръчката е за 12 млн. лева и включва създаване на система, която да интегрира заплащания с банкови карти, смарткарти и онлайн, както и гъвкави билети за време и разстояние в градския превоз. Фирмата реализатор ще има в завещание неработещата, само че конфигурирана преди време и скъпа система система за отчитане, която на процедура би трябвало да надгради. Тя струваше 20 млн. лева по контракт, подписан от някогашния кмет Иван Тотев с испанската компания " Индра ", само че от него останаха няколко правосъдни каузи и машини със противоречиво качество.

Да се повтори сюжетът е единият риск по тази поръчка. Другия риск е частните превозвачи да не се съгласят с новата система - Пловдив е единственият огромен град с напълно частен градски превоз. Общината желае с новата система да управлява паричния поток и да събира точни данни за броя пасажери и по този начин да постави край и на порочната процедура да разчита на информация за пасажери и доходи в градския превоз само по " честната дума " на частните превозвачи.

 ГЕРБ отхвърли одит на продажбата на билети и карти в София ГЕРБ отхвърли одит на продажбата на билети и карти в София

Поръчката е даже и с по-широк обсег, като цели и основаване на единно мобилно приложение с цялата информация за напредване в Пловдив, в това число и за паркирането в синята зона.

Независимо дали системата ще бъде сполучлива или не напълно, резултатът ще е в сметката на идващия кмет на Пловдив, който ще бъде определен на локалните избори на есен - сходно и на редица други градски планове, които по една или друга причина циклиха в сегашния мандат.

В поръчката е заложен 5-годишен период за осъществяване. В първата една година " Тикси " ще би трябвало да внедрят системата и устройствата в рейсовете, а през идващите 4 години тя би трябвало да поддържа машините и софтуера. Общината ще заплаща на компанията за тази активност месец за месец, тъй че, в случай че нещо по системата не работи, тя да може да прекрати заплащанията.

В сряда (7 юни) заместник-кметът по превоза Тодор Чонов увери за следващ път, че " кондуктори, билети и всевъзможни сходни порочни практики ще останат в историята ". По думите на Чонов намиращият се в кртично положение градски превоз в Пловдив щял да замязя на този в огромните европейски градове.

В началото системата ще работи по едно и също време със старите валидатори, които ще обслужват картите, които се издават все още, като след това когато се подменят всички остарели къси, те ще бъдат отстранени и ще останат единствено новите устройства. В същото време машините, които бяха ситуирани по спирките при предходния опит на общината за закупуване на билети, ще се направи опит посредством възлагане на компании да се приспособяват към новата система.

Билети ще се продават както онлайн, по този начин и от водачите - само че сходно на практиката в другите градове и страни, цената им ще е по-висока, в случай че се купуват непосредствено в транспортното средство.

Контролът ще се реализира от общинското дружество от контрольори със специфични устройства, които ще разчитат дали е направена транзакцията.

" Тикси " поддържа и е-таксуването в София

Консорциумът " Си Ен Ес-София тикетинг систем " е определен за реализатор на публичната поръчка на Центъра за градска подвижност (ЦГМ) през 2018 година, с цел да създаде електронната система за продажба на билети и карти. Тя е на стойност 83.24 млн.лева, а консорциумът я печели с най-ниска оферта - 73 млн. лв.. В него вземат участие три компании - " Компютърнет сървисиз ", " Тикси " и турската " Асис електроник ве билишим системлери ". По контракт този консорциум от компании ще поддържа билет системата в София до 2028 година

През март, че заплащането с банкова карта за пътешестване в градския превоз в София не всеки път е сполучливо - при влизане в метрото, трамвай, тролей или рейс валидаторите четци от време на време не одобряват заплащането. Електронната система за таксуване в градския превоз в София е на стойност 83 млн. лева

" Тикси " дава посреднически услуги на Варна

Във Варна общинското дружество " Паркинги и синя зона " употребява посредническите услуги на " Тикси " за разплащанията, осъществявани в синята зона в града, вместо да употребява технологията на така наречен виртуален ПОС терминал за събиране на таксите за платено паркиране в синята зона. Местната администрация заплаща за услугата.

Един от формалните мнения пред " Дневник " на въпроса " какво постанова това " е, че медиаторът подсигурил отбраната на персоналните данни на потребителите. Но съгласно обява в личния й уебсайт Община Варна е регистриран админ на персонални данни. Това значи, че тя сама би трябвало да може да подсигурява сигурността на информацията, събирана от потребителите, в това число и тези на платеното паркиране. За разлика от синята зона, онлайн заплащанията за билети в градския превоз във Варна се правят без медиатор - непосредствено към сметка на общинското дружество, което го ръководи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР