Община Пловдив проведе среща с превозвачите на тема Предизвикателства пред

...
Община Пловдив проведе среща с превозвачите на тема Предизвикателства пред
Коментари Харесай

Зико: Дори билетът за автобусите в Пловдив да стане 1.50 лева, пак ще е най-евтин в България

Община Пловдив организира среща с превозвачите на тематика " Предизвикателства пред публичния превоз ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.  На нея участваха кметът, зам.-кметовете и.

сподели, че е удовлетворен от диалога и разгласи, че до месец ще бъде оповестена поръчката за електронни билети. Срещите с превозвачите ще бъдат периодически, с цел да се реагира незабавно при потребност в интерес на жителите, сподели още кметът.

Зам.- кметът заяви, че към сегашния миг не се постанова стартиране на спомагателни коли от градския превоз, защото не се следи скупчване на повече хора и основаване на заплаха от заразяване, по отношение на рекомендациите на Областния спешен щаб поради нарасналата заболеваемост от коронавирус 19. Може би това се дължи на обстоятелството, че учениците са във почивка, сподели Чонов. Общината има цялостна подготвеност от идната седмица, когато учениците стартират учебно заведение, да се пуснат спомагателни коли по линиите. Предупредени са водачите и да се дезинфекцират рейсовете на всяка първа и последна спирка ръчно.

На срещата с превозвачите и общинските съветници от другите групи е било разисквано още и предлагането за повишение на цената на билетите за градския превоз. За това упорстват самите превозвачи, като се аргументират с транспортните документи поради покачването на цените на горивата. След като бъдат оценени разноските, ще бъде изработен необятен публичен спор и ще бъде преценено дали това да се случи. Предложението е билета да стане 1.50 лв.. Има предложение още да бъде увеличена и цената на абонаментната карта за публичен превоз – от 16 на 20 лв.. Според кмета Здравко Димитров, билетът дори  да стане 1.50, той отново ще бъде най-евтин в България.

означи, че на този стадий единствено ще бъде отворена полемика за цената на билета. След това ще бъде взето мнение, като ще бъде поискано и  експертно мнение. Чак тогава общината ще направи предложение до Общинския съвет, който би трябвало да го гласоподава.

Обсъжда се още и предложение за увеличение цената на синята зона на 3 лв., сподели Чонов. Сега тя е 2 лв. на час. Целта е освобождение на идеалния център от коли и поради редица други фактори, които въздействат върху публичния живот.

" Модерните способи за заплащане на билет с прикачване и време, след въвеждане на електронна билетна система, е допустимо да се случи ", сподели още Тодор Чонов. Затова общината бърза да разгласи социална поръчка за електронна билетна система, което да трансформира Пловдив в действителност в един " интелигентен град “.

" Концепцията ни е тази социална поръчка да включи модернизиране на електронно билетната система и център за управление на трафика, като планът да включва оптична свързаност и паркиране. Идеята е с едно мобилно приложение  жителите и гостите на Пловдив да имат достъп до градска мобилна среда. Проекта ще бъде единен ", разясни Чонов.

По думите му, всичко това са ограничения за облекчение на жителите, изсветляване на бранша и повишение чистотата на въздуха, разясни още.

Той добави, че всичко, което е било построено до момента от компания " Индра ", ще бъде употребявано. Само монетните апарати, с които сега има доста проблеми, няма по какъв начин да бъдат употребявани.

Предвидените в бюджета средства за Транспорт за тази година са 10 млн. лв., с 3 млн. лв. повече, сподели кметът. " Но това не значи, че тези пари са техни. Те би трябвало да бъдат потвърдени с документи, за да ги вземат, " посочи кметът.

В момента се приготвя и цялостен пакет от оферти за завишаване на някои такси, които не са повишавани от години, стана ясно на брифинга през вчерашния ден. Информацията ще бъде предоставена на Общинския съвет и ще бъде препоръчана за гласоподаване.

Гледайте повече във видеото!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР